مفهوم شناسی واژه جعل در فرایند ترجمه های قرآن(با تاکید بر ترجمه های آقایان انصاریان، خرمشاهی، فولادوند، الهی قمشه ای و مکارم شیرازی)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین همایش ملی پژوهش های قرآنی
  • کد COI اختصاصی: PQCONF03_142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2319
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین خانی کلقای

استادیار زبان و ادبیات عربی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم – خوی

آرزو عثمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد ، رشته ی علوم قرآن و حدیث، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم – مراغه

آرزو عزیزی

دانش آموخته رشته ی علوم قرآنی، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم – خوی

چکیده

ارائه ترجمهای دقیق، برای دریافت صحیح مفاهیم قرآن امری ضروری است. مفهوم شناسی از دانش هایی است که پرداختن به آن با شیوه ی صحیح علمی میتواند بسیار راهگشا باشد. در زبان قرآن، واژه جعل و مشتقات آن یکی از پربسامدترین واژه هایی است که هم به انسان و هم به خداوند نسبت داده شده است. که این معانی با توجه به سیاق و مقتضای آیات فهمیده میشود. مقاله ی حاضر علاوه بر استخراج معنای جعل از کتب لغوی و قرآنی، حوزه معنایی آن را در ترجمه های قرآن نظیر ترجمه های آقایان انصاریان، خرمشاهی، فولادوند، الهی قمشه ای و مکارم شیرازی با تکیه بردانش مفهوم شناسی با استفاده از روش کتابخانه ای و تحلیلی و توصیفی مورد واکاوی قرار داده و سپس با استفاده از قاعده ی سیاق و دقت در مقتضای آیات، چگونگی کاربرد واژه ی جعل را در آیات قرآن تبیین می نماید. نتایج حاصل نشان میدهد که مترجمان مذکور، در پاره ای از موارد، لفظ جعل را به صورتی ترجمه کرده اند که به ترجمه ی معیار نزدیکتر است و در پاره ای دیگر به صورت صحیح ترجمه نکرده اند که جهت تبیین وجوه متفاوت این واژه، توجه دقیق به بافت متنی بلافصل و بافت متنی گسسته ضروری به نظر میرسد.

کلیدواژه ها

قرآن ها، مفهوم شناسی، جعل، نقد ترجمه، انصاریان، فولادوند، مکارم شیرازی، خرمشاهی، الهی قمشه ای.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.