سازوکارهای دفاعی (فرافکنی، واپس روی، دلیل تراشی) در (بوستان و گلستان سعدی)بر اساس نظریه ی روانکاوی زیگموند فروید

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه زبان و ادبیات ایران
  • کد COI اختصاصی: MTCONF06_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمدرضا نظری چروده

استادیار زبان وادبیات فارسی دانشگاه آزاد آستارا

محمد پوریاورچوبر

دانشجوی دکتری زبان وادبیات فارسی دانشگاه آزاد آستارا

چکیده

نظریه ی شخصیت و انگیزه ی کنشهای آدمی، بیش از هر فرد دیگری، تحت تاثیر زیگموند فروید قرار داشته است. نظام روانکاوی او، او6لین نظریه ی رسمی شخصیت بود و هم اکنون هم، مشهورترین5 آن است. کار فروید چنان عمیق و گسترده است که بر نگرش انسان از خود و دنیای اطرافش نیز تاثیری شگرف داشته است. از سوی دیگر، تسل6ط سعدی، شاعر پرآوازه ی شیرازی، در حیطه اخلاق و تعلیم و تربیت از او یک معل6م اخلاق ساخته است و بسیاری از آراء فروید را در حیطه ی روانشناختی میتوان در آثار سعدی (بوستان و گلستان) جست و جو کرد. در مقاله ی حاضر، روشهای غیرمنطقی مقابله با اضطراب یعنی ساز و کارهای دفاعی 5من (فرافکنی، واپس روی، دلیل تراشی) در آثار سعدی با ارائه ی نمونه ای متعد6د از حکایات، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایجی که از این تحقیق به دست آمده نشان میدهد که در آثار مذکور، از انواع ساز و کارهای دفاعی استفاده شده است و آراء فروید وساز و کارهای مطرح شده در آثار سعدی کاملا0 مشابه بوده، تفاوت معنیداری بین آنها وجود ندارد.

کلیدواژه ها

سعدی، زیگموند فروید، بوستان و گلستان، سازوکارهای دفاعی، نظریه ی شخصیت.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.