هنجاریابی و بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه صلاحیت حرفه ای دبیران زیست شناسی براساس مدل پاسخ مدرج نظریه صفت مکنون

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی روان شناسی تربیتی شناختی
  • کد COI اختصاصی: CEDP04_219
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید کیانی

دانشجوی دکترا روان شناسی تربیتی دانشگاه خوارزمی

زهرا زارع

دکترای زیست شناسی ، عضویت هیات علمی دانشگاه فرهنگیان

سارا برنا

کارشناس ارشد آموزش زیست شناسی

چکیده

هدف پژوهش حاضر ساخت، روایی سنجی، اعتبارسنجی و ویژگی های روان سنجی پرسشنامه صلاحیت حرفه ای دبیران زیست شناسی براساس مدل پاسخ مدرج نظریه صفت مکنون بود. از نظر هدف این پژوهش کاربردی و از لحاظ روش، آمیخته است. جامعه آماری این پژوهش در مرحله کیفی شامل اساتید ، صاحبنظران و دبیران باتجربه رشته زیست شناسی که 8 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در مرحله کمی جامعه مورد مطالعه شامل 673 نفر دبیران زیست شناسی استان البرز و شهرستانهای استان تهران که با روش تمام شماری انتخاب و با توجه به عدم همکاری برخی از آزمودنی ها و داده های مخدوش و پرت تعداد 518 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در ابتدا با بررسی ادبیات و سابقه پژوهش 3 مولفه ( شناختی، مهارتی ، نگرشی) و 85 گویه برای صلاحیت حرفه ای دبیران زیست شنا سی ا ستخراج و بر اساس آن پرسشنامه اولیه تدوین شد. اساتید، صاحبنظران و دبیران باتجربه زی ست شنا سی روایی صوری را تایید و روایی محتوایی از طریق ضریب نسبت روایی لاوشه و تعیین اعتبار از طریق روش لوپ و آلفای کرونباخ بررسی شد و در نهایت 50 گویه تایید و پرسشنامه نهایی تدوین شد. پارمترهای ضریب تشخیص و آ ستانه های بین طبقه ای کلیه سوالات برا ساس مدل پا سخ مدرج دارای وضعیت مطلوبی بودند و منحنی آگاهی خرده مقیاس ها نشان داد که صفت زیربنایی با دقت خوبی ارزیابی می شود. با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی از طریق نرم افزارPLS مدل مفرض با سه مولفه با داده های تجربی برازش مناسب داشت. برای هنجاریابی پرسشنامه، از نمرات استاندارد Z وT استفاده شد.

کلیدواژه ها

صلاحیت حرفه ای دبیران زیست شناسی، مدل پاسخ مدرج نظریه صفت مکنون ، ویژگی های روان سنجی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.