بررسی تطبیقی جلوه های دادرسی کیفری منصفانه در قانون آ.د.ک 1392 و قانون آ.د.ک فرانسه نمادین یا عملگرا بودن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی حقوق و علوم قضایی
  • کد COI اختصاصی: ENSCONF02_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 554
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی نصیری

دانشجوی دوره دکتری رشته حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشگاه تهران (پردیس بین المللی کیش)

چکیده

علیرغم اینکه مقنن در قانون آد.ک 1392 با الهام از شاخصها و اصول دادرسی کیفری منصفانه مندرج در اسناد و کنوانسیونهای بینالمللی و همچنین قانون آ.د.ک فرانسه سعی در انطباق قانون با موازین منصفانه و حقوق بشر نموده است و انصافا0 قدم بزرگی در این راستا برداشته است، لیکن سوال این است که، آیا همه موازین و شاخصهای دادرسی منصفانه شناخته شده، در قانون آ.د.ک 1392 پیشبینی شده است در صورتی که جواب مثبت است، آیا ساز و کار و بستر لازم جهت اجرا و اعمال این شاخصها فراهم شده است چه این که از نظر عقلی و منطقی و بر اساس رویه قضایی دادگاه اروپایی حقوق بشر، دادرسی منصفانه، یعنی شخص از مزایای آن عینا0 بهرهمند گردد در غیر این صورت هر گونه تعریف از دادرسی منصفانه مجازی، لغو و بیهوده خواهد بود. در ادامه سوال مطروحه چنانچه پاسخ منفی میباشد، یعنی همه موازین رعایت نشده است، آیا این امر ناشی تفاوتهای فرهنگی، جامعهشناختی و... میان جامعه ما و سایر جوامع میباشد هک قاعدتا0 در پژوهشهای تطبیقی می بایستی مطمح نظر قرارگیرد بوده و یا این که ناشی از ایدئولوژی و نوع دیدگاه سیاسی میباشد به نظر میرسد همانگونه که در پی خواهد آمد، با توجه به ساختار قضایی کشورمان، فرایند کیفری، عدم پیشبینی ساز و کار مناسب، عدم آموزش مناسب ضابطانو بعضا0 عدم توجه برخی مقامات قضایی به زوایا و فلسفه دادرسی منصفانه و عدم اعتقاد به این شاخصها، میتوان گفت برخی شاخصها و اصول مندرج در قانون آ.د.ک 92صرفا0 به جهت ملاحظات حقوق بشری تصویب شده و حالت نمادین دارد تا این که در عمل قابل اجرا باشد. و برخی مولفه ها و شاخص های دادرسی منصفانه از جمله بطلان تحقیقات مقدماتی در قانون آ.د.ک پیش بینی نشده است.

کلیدواژه ها

دادرسی منصفانه، نمادین بودن، ترافعی بودن، بیطرفی و استقلال مقام قضایی، حقوق دفاعی متهم.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.