بررسی تاثیر بازی های مبتنی بر واقعیت مجازی بر کارکرد شناختی پردازش فضایی و ارتباط آن با بیماری سایبری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بینالمللی بازیهای رایانهای، فرصتها و چالشها
  • کد COI اختصاصی: CGCO05_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1076
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا عباسی

کارشناس ارشد علوم شناختی، دانشکده ی علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان

سینا ورمقانی

کارشناس ارشد علوم شناختی، دانشکده ی علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان

جواد راستی

استادیار گروه مهندسی پزشکی، دانشکده ی فنی و مهندسی، دانشگاه اصفهان

چکیده

یکی از عوارض جانبی بازی های واقعیت مجازی، بیماری سایبری است که شامل نشانه هایی مانند حالت تهوع، سرگیجه، خستگی و عدم راحتی بعد از قرار گرفتن در معرض واقعیت مجازی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر واقعیت مجازی بر کارکرد شناختی توانایی پردازش فضایی و رابطهی آن با بیماری سایبری بود. طرح پژوهش حاضر کارآزمایی بالینی تصادفی بود و 47 دانشجو به صورت در دسترس برای این منظور به کار گرفته شدند که 25 نفر در گروه آزمایش و 22 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. از تکلیف های کرسی و مانیکین به منظور ارزیابی مولفه های توانایی پردازش فضایی و از پرسشنامه ی بیماری واقعیت مجازی برای سنجش نشانه ها و شدت بیماری سایبری استفاده شد. آزمون های پارامتری و ناپارامتری t همبسته برای تحلیل داده ها استفاده شد. عملکرد گروه آزمایش در تکلیف کرسی تغییر معناداری نداشت (p=0.302)، درحالیکه عملکرد آنان در تکلیف مانیکین بهبود یافت (p=0.030) . همچنین عملکرد گروه کنترل در تکلیف مانیکین بهبود معناداری داشت (p=0.001) و عملکرد آنان در تکلیف کرسی اگرچه بسیار نزدیک به سطح معناداری بود، اما بهبود معناداری نیافت (p=0.083). هیچ تفاوت معناداری بین دو گروه در هر دو تکلیف مشاهده نشد (کرسی: p=0.227 و مانیکین: p=0.061). درنهایت شرکت کنندگان گروه آزمایش به صورت معناداری (p< 0.05) نمرات بالاتری نسبت به گروه کنترل در دو زیرمقیاس و نمره ی کل بیماری سایبری کسب کردند. اما این نمرات بالا در بیماری سایبری با عملکرد در تکالیف پردازش فضایی گروه آزمایش، همبستگی معناداری نداشت. نتایج این پژوهش در کل پیشنهاد می دهد که قرار گرفتن در معرض واقعیت مجازی تا حدودی موجب بروز علائم ناخوشایند بیماری سایبری می شود. اما این علائم احتمالا رابطهی معناداری در جهت کاهش عملکرد پردازش فضایی شرکت کنندگان پس از قرار گرفتن در معرض واقعیت مجازی ندارد. در هر حال برای استفاده های طولانی مدت از واقعیت مجازی باید با احتیاط عمل کرد.

کلیدواژه ها

بیماری سایبری، توانایی پردازش فضایی، واقعیت مجازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.