بازشناسی جاودانگی نقش مایه درخت سرو در آثار هنری ایران بر اساس نظریه پیرس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری و ششمین نمایشگاه تخصصی انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF07_391
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا سرابی

دانشجوی دکتری معماری، گروه معماری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

سحر طوفان

استادیار، گروه معماری، دانشکده معماری و هنر، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

نمادهای مختلف در هنر ایرانی موضوع و اندیشه خاصی را بیان می کنند. نشانه شناسی یکی از مهمترینراه های درک و آشنایی با این نمادهاست. هدف این پژوهش بررسی دلیل ماندگاری نماد سرو درتاریخ هنرایرانبا تاکید بر نشانه شناسی پیرس می باشد. براساس دیدگاه پیرس نشانه به سه دسته نمادین، شمایلی و نمایه ایتقسیم می شود، که رابطه های مختلف بین دال و مدلول را توصیف می کنند. روش تحقیق در این نوشتار بهصورت توصیفی- تحلیلی می باشد. مهمترین دستاورد پژوهش، بر مبنای دیدگاه پیرس گواه براین است کهنشان سرو با گرفتن معناهایی همچون سرزندگی، جاودانگی، تقدس و احترام، اندوهباری و ... در باور اجتماعیادیان مختلف ایرانی به ماندگاری و حیات خود ادامه داده است. ظهور نماد سرو با تاثیر پذیری از اندیشه ی فوقبه عنوان استحاله ی روح نقش مایه سرو در قالب های نشانه ای نظریه پیرس، یکی از دلایل ماندگاری آن درسرزمین ایران می باشد.

کلیدواژه ها

سرو، نشانه شناسی، پیرس، نماد، هنر ایرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.