مدلسازی ژئومکانیکی چین انتشار گسلی: نگرش هایی از نقش چگالی بر هندسه و فرگشت تنش و کرنش، تاقدیس آیگان، البرز مرکزی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه زمین ساخت، دوره: 3، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_TECT-3-10_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 476
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

انیس السادات خلیفه سلطانی

دانشجوی دکتری، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

سید احمد علوی

*.استاد ، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد رضا قاسمی

استاد ، پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، تهران، ایران

سید مهدی گنجیانی

.استادیار ،دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

چکیده چین های مرتبط با گسل در بیشتر کمربندهای کوهستانی، منشورهای برافزایشی، کمربندهای چین و رانده و بخش­های درون­صفحه­ای گسترش می­یابند. گستردگی این ساختارها و اهمیت آنها در اکتشاف و استخراج منابع هیدروکربنی و لرزه شناسی سبب شده است تا در ورای زمینه­های زمین­شناسی ساختاری نیز مورد توجه قرار گیرد. مدلسازی عددی چین­های مرتبط با گسل با استفاده از روش اجزاء محدود می تواند اطلاعات ارزشمندی از تاریخچه فرگشت تنش و کرنش ارائه دهد. در همین راستا، این پژوهش با استفاده از روش اجزاء محدود، فرگشت تنش و کرنش چین انتشارگسلی آیگان را مورد بررسی قرار می دهد که در طی وارونگی حوضه البرز مرکزی در الیگوسن- میوسن و با فعالیت راندگی­های میانبر گسل مشا ایجاد شده است. در ادامه، فرگشت تنش و کرنش در چین انتشارگسلی آیگان به کمک نمودارهای تنش تفریقی-کرنش، کرنش-زمان، تنش-زمان و پیامدهای تغییر چگالی بر هندسه کلی چین بررسی و واکاوی می­گردد. نتایج مدلسازی نشان می­دهد که افزایش و کاهش چگالی نقش چندانی در فرگشت تنش و کرنش ندارد، به گونه­ای که تنها تغییرات اندکی در پس­یال چین نمایان شده است. نتایج مدل نشان می­دهد، افزایش و کاهش چگالی به ترتیب سبب افزایش و کاهش نیم طول ­موج چین می شود که بیانگر رابطه مستقیم بین چگالی و نیم طول­ موج در چین گسترش­گسلی است.

کلیدواژه ها

کلیدواژه ها: فرگشت تنش و کرنش, چگالی, چین انتشارگسلی, تاقدیس آیگان, البرز مرکزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.