نقش و تاثیر تاسیس نهادهای ارفاقی در جهت کاهش آمار مجازات زندان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم انسانی، مدیریت و کارآفرینی ایران
  • کد COI اختصاصی: EMCONF07_243
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3799
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان کمالی فرد

دانشجوی رشته حقوق خصوصی دانشگاه پیام نور تهران

چکیده

با تصویب قانون مجازات اسلامی در سال 1392 شاهد ورود نهادهای ارفاقی جدیدی به نظام عدالت کیفری ایران هستیم. نهادهای مذکور با رویکردی ارفاقی درصدد است تا ضمن اعمال کیفر زمینه را برای باز سازگاری محکوم علیه فراهم نماید. موارد ارفاق آمیز، نهادهای حقوقی ای هستند که متاثر از مکتب عدالت ترمیمی بوده و در راستای اصلاح بزه کار و جبران خسارات بزه دیده و ترمیم جامعه می باشد. در قانون مجازات اسلامی نهادهایی همچون تعویق صدور حکم، تعلیق اجرای مجازات و مجازات های جایگزین حبس و در قانون آیین دادرسی کیفری مواردی چون قرار ترک تعقیب، قرار توقف تحقیقات و محدود کردن بازداشت ها از مصادیق تاسیسات ارفاقی می باشد. تاسیسات ارفاق آمیز سبب شد تا گامی جدی در جهت زندان زدایی، کاهش جمعیت کیفری و هزینه های پرداختی جامعه در قبال جرم، برداشته شود. در تبیین چرایی انتخاب این موضوع توسط نگارنده باید گفت که ؛ در این فرایند، بزه دیده و بزه کار منفعل نیستند؛ بلکه به نحو موثری در مذاکرات و گفت و گوها و رسیدن به توافق جمعی، همراه با جامعه ی مدنی، مشارکت فعال دارند. لذا پرداختن به موضوع حاضر دارای ضرورت بسیار می باشد. هدف تحقیق، نقش و تاثیر تاسیس نهادهای ارفاقی در جهت کاهش آمار مجازات زندان می باشد. روش در تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که تاسیس نهادهای ارفاقی توسط قوه قضاییه، شرایط بسیار مناسبی را در بازاجتماعی کردن مجرمین، کاهش جمعیت کیفری و تسهیل شرایط هر متهم و محکوم در نوع و میزان مجازات تعیینی از سوی قضات به وجود آورده است. همچنین به نظر می رسد نهادهای ارفاق آمیز در اجرا با چالش ها و ناکارآمدی های متعدد از جمله عدم بهره گیری از مشارکت اجتماعی در حل و فصل اختلافات، عدم بهره گیری از نهادهای حقوقی مشارکت پذیر در کاهش مجازات حبس، چالش های مجازات های جامعه مدار در حقوق ایران و چالش در نحوه بکارگیری مجازات های جایگزین مواجه شده است و متاسفانه نتوانسته است آنچنان که باید و شاید موثر واقع شود و نیازمند آگاه سازی مردم و قضات، از موجبات و شرایط اساسی اجرای صحیح آن می باشد.

کلیدواژه ها

جرم، مجازات، زندان، جایگزین، حبس، نهادهای ارفاق آمیز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.