محور مقاله: حاصلخیزی خاک، تغذیه گیاه و کشت گلخانه ای- اثر سیلیسیم و باکتری های حل کننده فسفات بر افزایش کارایی مصرف فسفر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI16_373
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 435
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا رضاخانی

دانشجوی دکتری گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

بابک متشرع زاده

دانشیار گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

محمدمهدی طهرانی

استادیار بخش تحقیقات شیمی حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه، موسسه تحقیقات خاک و آب

حسن اعتصامی

استادیار بخش تحقیقات شیمی حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه، موسسه تحقیقات خاک و آب

حسین میرسیدحسینی

دانشیار گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران

چکیده

کمبود فسفر یکی از مشکلات عمده خاک های کشاورزی در تولید محصول در جهان است. درباره نقش موثر مصرف سیلیسیم وباکتری های حل کننده فسفات در رفع تنش کمبود فسفر و بهبود کارایی مصرف فسفر در گیاه گندم که یکی از مهمترین محصولات در جهان است،شناخت کمی وجود دارد. لذا هدف از این تحقیق، بررسی اثرات تنها و ترکیبی تیمارهای سیلیسیم با سطوح (صفر، 150 ، 300 و 600 میلی گرمسیلیسیم در کیلوگرم از منبع اسیدسیلیسیک) و باکتری های حل کننده فسفات (عدم تلقیح باکتری، باسیلوس و سودوموناس) برجذب فسفر توسطگیاه گندم در شرایط حضور فسفرمحلول و فسفرنامحلول (به عنوان تیمارسوم) در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل در کشت گلخانه ای(بسترکشت بدون خاک) بود. نتایج نشان داد که کاربرد سیلیسیم در شرایط حضور فسفرمحلول و فسفرنامحلول، کارایی مصرف فسفر را افزایش داد.باکتری های سودوموناس و باسیلوس نقش قابل توجهی در بیوماس اندام هوایی و ریشه گندم و جذب فسفر در شرایط حضور فسفرمحلول وفسفرنامحلول داشتند که این اثر در باکتری سودوموناس نسبت به باکتری باسیلوس بیشتر بود. کاربرد سطح 600 میلی گرم سیلیسیم در کیلوگرمبه همراه باکتری سودوموناس، غلظت فسفر اندام هوایی گندم را در شرایط حضور فسفرنامحلول (خاک فسفات) تا رنج (% 3 / 0 < ) افزایش داد. ایننتایج درباره قابلیت دسترسی فسفر با کاربرد ترکیبی سیلیسیم، باکتری های حل کننده فسفات و خاک فسفات، می تواند در مدیریت بهتر کوددهیفسفر، کمک شایانی کند.

کلیدواژه ها

سیلیسیم، سودوموناس، باسیلوس، فسفر قابل دسترس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.