محور مقاله: آلودگی خاک و آب و سلامت محصولات کشاورزی- بررسی غلظت فلزات سنگین در کشت گلخانه ای ارگانیک و سنتی گوجه فرنگی شهرستان رزن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI16_339
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 372
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

قاسم رحیمی

دانشیارگروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

سبزیجات به طور مستقیم و یا غیرمستقیم در سبد غذایی مردم کشور نقش دارند، لذا پایین بودن کیفیت بخش خوراکی از نظر غلظتعناصر غذایی و عناصر سنگین میتواند تا حد زیادی سلامت جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت برخی ازویژگی های کیفیت داخلی (غلظت فلزات سنگین) بر روی گیاه گوجه فرنگی با سه سیستم کشت متفاوت کشت ارگانیک، کشت نیمه ارگانیک وکشت سنتی انجام شد. به این منظور تعداد 3 گلخانه در سطح شهرستان رزن انتخاب و از خاک و اندام های گیاهی هر گلخانه در سه زمانمتفاوت نمونه برداری شد. غلظت برخی فلزات سنگین (کادمیوم، سرب، نیکل) در خاک و اندام های گیاهی اندازه گیری شد. در نهایت تجزیه آماریآزمون مقایسه میانگین دانکن در سطح 5 درصد صورت گرفت و نتایج به دست آمده با حدود استاندارد خاک های ایران مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که غلظت فلزات سنگین موجود درمیوه گوجه فرنگی در برداشت نهایی از هر سه گلخانه نسبت بهنمونه اول به طور کاملا معنیداری افزایش داشته، اما این افزایش در گلخانه با کشت ارگانیک کمتر و غلظت کل فلزات در حد استاندارد مصرفبرای انسان بود اما این غلظت در گلخانه با کشت سنتی در محدوده سمیت قرار داشت. این یافته ها نشان داد محصولات حاصل از کشت با شرایطارگانیک از سلامت غذایی برخوردار بوده و حاوی فلزات سنگین (کادمیوم، سرب، نیکل) کمتری نسبت به دو تیمار دیگر هستند.

کلیدواژه ها

کشت ارگانیک، فلزات سنگین، کشت نیمه ارگانیک، کشت سنتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.