محور مقاله: شیمی خاک- سینتیک رهاسازی کادمیوم و مس با کاربرد جاذب های معدنی و نانو ذرات درخاک های گلخانه ای و زراعی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI16_211
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 387
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه بهرامیان راغب

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

محسن جلالی

استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

امروزه به واسطه ی استفاده ی طولانی مدت از کودهای شیمیایی، و عملیات نامناسب آبیاری در اراضی کشاورزی، خاک ها با فلزاتسنگین آلوده شده اند. بررسی سرعت رهاسازی فلزات از خاک ها جهت برنامه ریزی طولانی مدت تولید محصول، درحالیکه کمترین اثر را برمحیط زیست داشته باشد، مهم است. در این مطالعه تاثیر جاذب های معدنی نظیر بنتونیت، زئولیت و نانوذرات اکسید تیتانیوم ((TiO(2) و اکسیدمنیزیم (MgO) بر رهاسازی فلزات کادمیوم و مس در یک خاک گلخانه ای ویک خاک زراعی بررسی شد. بدین منظور خاک های مورد نظر ابتدا با1000 میلی گرم در کیلوگرم کادمیوم و مس از نمک های کلریدی آنها، آلوده و به مدت 2 هفته انکوباسیون شدند. سپس یک هفته دیگر باجاذب های معدنی (5 %) و نانو ذرات (1 %) انکوباسیون شده و آزمایش های سینتیک رها سازی در فواصل زمانی 1 ، 5 ، 10 ، 15 ، 30 ، 60 و 120 ساعت با عصاره گیر کلرید کلسیم 10 میلی مولار انجام شد. دامنه تغییرات کادمیوم و مس آزادشده در خاک گلخانه ای به ترتیب 2 / 66 - 5 / 17 ،9 / 1- 3 / 1 درصد و در خاک زراعی به ترتیب 4 / 78 - 1 / 10 ، 9/5-5/11 درصد بود. نتایج این مطالعه نشان داد که مقدار تجمعی رهاسازی فلزاتسنگین در خاک های مورد مطالعه، در تیمارهای حاوی نانو ذرات به طور قابل توجهی کمتر از تیمارهای حاوی جاذب های معدنی بود، که کاربردآنها تکنیک مناسب برای اصلاح خاک های آلوده می باشند.

کلیدواژه ها

سینتیک رها سازی، بنتونیت، زئولیت، نانوذرات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.