کودهای زیستی در ایران: فرصت ها و چالش ها

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: اولین کنگره چالشهای کود در ایران
  • کد COI اختصاصی: FERTILIZER01_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی اسدی رحمانی

عضو هیات موسسه تحقیقات خاک و آب

کاظم خاوازی

عضو هیات موسسه تحقیقات خاک و آب

احمد اصغرزاده

عضو هیات موسسه تحقیقات خاک و آب

فرهاد رجالی

عضو هیات موسسه تحقیقات خاک و آب

چکیده

افزایش قیمت نهاده های کشاورزی و بویژه کودهای شیمیایی در سالهای اخیر، تولید محصولات کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده است. با بروز این وضعیت استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی برای تولید هر چه بیشتر فاقد توجیه اقتصادی و زیست محیطی است. بدیهی است مخاطرات زیست محیطی ناشی از مصرف این کودها، تخریب و تراکم خاکها و کاهش مقد ار ماده آلی خاک نیز نقش مهمی در این رویکرد داشته است. ایده بازگشت به طبیعت و استفاده کمتر از کودها و سموم شیمیایی و تمایل فزاینده مردم به استفاده از محصولات ارگانیک سبب توجه بیش از پیش به استفاده از کودهای زیستی در ایران شده است. نیز به دنبال تغییرات جهانی اقتصاد کود و لزوم توجه به سلامت خاک، محصول و جامعه سبب توجه جدی تر به کودهای زیستی شده است. تولید و مصرف کودهای زیستی در ایران از حدود یک دهه پیش آغاز شده است و آنچه مسلم است در قیاس با گذشته جایگاه این کودها امروزه در کشور ارتقای فراوانی یافته است و در این مسیر فراز و نشیب های زیادی به خود دیده است. با این حال کماکان بحث و جدل های علمی و اجرایی در خصوص جنبه های مختلف این کودها وجود دارد. سیستم آموزش دانشگاهی در کشور فاقد سرفصل های لازم در زمینه کودهای زیستی است و بخش تحقیقات نیز راهبردهای مورد نیاز برای کاربرد این مواد را ندارد. از طرف دیگر عمده تولید کنندگان کودهای زیستی فاقد واحد تحقیق و توسعه هستند که این امر کیفیت فرآورده های تولیدی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. عدم وجود نهادهای نظارت بر کیفیت سبب شده است تا مالکیت و حقوق معنوی تولید کنندگان تحت الشعاع جنبه های دیگر قرار گیرد. در طی سالهایی که یارانه های هنگفتی برای فراهم نمودن کودهای شیمیایی و عرضه آنها با قیمت اندک به کشاورزان صرف می شد، مجال رشد واقعی کودهای زیستی در کشور بوجود نیامد. بسیاری از کودهای زیستی که در طی این سالها معرفی شدند با وجود گذراندن تمامی مراحل تحقیق، توسعه و تجاری سازی سرانجامی جز شکست و فراموشی نداشتند

کلیدواژه ها

کودهای زیستی، یارانه کود، محیط زیست، مالکیت معنوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.