اثر محلول پاشی آهن و روی به فرم های سولفاته و نانو ذرات بر خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی نعناع فلفلی (.Mentha piperita L) تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-11-3_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 480
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قادر رستمی

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد مقدم

دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

عبدالله قاسمی پیربلوطی

استاد گروه گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

علی تهرانی فر

استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی آهن و روی به فرم های سولفاته و نانو ذرات بر خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی نعناع فلفلی تحت تاثیر تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. عامل اول شامل: تنش شوری در چهار سطح (صفر، 40، 80، 120 میلی­ مولار NaCl) و عامل دوم شامل: محلول­ پاشی کود در پنج سطح (شاهد (بدون کاربرد کود)، سولفات آهن 1500 میلی گرم در لیتر، سولفات روی 1500 میلی­گرم در لیتر، نانو اکسید آهن 300 میلی گرم در لیتر و نانو اکسید روی 300 میلی­گرم در لیتر) بود. نتایج نشان داد که تنش شوری بر شاخص­ های رشدی و بیوشیمیایی نعناع فلفلی تاثیر معنی­ داری داشت و سبب کاهش صفات مورد بررسی شد. همچنین بررسی اثر متقابل داد ه­ها نشان داد که بیشترین میزان شاخص های رشد و محتوای کلروفیل در تیمارهای شاهد (بدون تنش شوری) و تنش ملایم (40 میلی مولار) همراه با محلول­ پاشی نانو کود آهن و روی حاصل شد. به طوری که بیشترین ارتفاع بوته (78 سانتی­متر)، تعداد شاخه­ فرعی (36 شاخه در بوته) و طول برگ (6 سانتی­متر) مربوط به تیمار شاهد (بدون تنش شوری) و محلول­ پاشی نانو کود آهن بود. درحالی که بیشترین عرض برگ (2.16 سانتی­متر) در تنش ملایم 40 میلی­ مولار همراه با کاربرد نانو کود آهن به دست آمد که تفاوت معنی داری با کاربرد کودهای نانو در تیمار شاهد نداشت. بیشترین میزان کربوهیدرات های محلول با مقدار 1.28 و 1.12 میلی­ گرم در گرم وزن خشک به ترتیب در شرایط تنش شوری 40 و 80 میلی ­مولار همراه با کاربرد نانو کود آهن به دست آمد. به طورکلی می­توان گفت که مصرف نانو کود آهن و روی نسبت به شکل سولفاته آن در شرایط تنش شوری ملایم (40 میلی­ مولار) می­تواند باعث افزایش رشد گیاه و بهبود خصوصیات بیوشیمیایی نعناع فلفلی شود.

کلیدواژه ها

نعناع فلفلی, شاخص های رشد, رنگیزه های فتوسنتزی, محلول پاشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.