مطالعات بافتی، پتروگرافی، توالی چینه شناسی و تعیین خاستگاه کانسار بوکسیت تاش

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس ملی بهداشت و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CONFHE01_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 770
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید علیرضا آشفته

دکترای زمین شناسی اقتصادی، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

علی عابدینی

استاد تمام و عضو هیئت علمی، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

داریوش اسماعیلی

استاد تمام و عضو هیئت علمی، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه تهران، تهران، ایران

آیت محمدپور

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و مهندسی محیط زیست - باشگاه پژوهشگران جوان، واحد اردبیل، اردبیل، ایران

ویدا امیری

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و مهندسی محیط زیست

پوران فتائی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و مهندسی محیط زیست – مدرس دانشگاه پیام نور ، ایران ، تهران

چکیده

حدود 70 درصد ماده اولیه واحدهای تولید آلومینیوم کشور وارداتی است. کمبود ماده اولیه این فلز استراتژیک یکی از چالش های اساسی این صنعت محسوب میشود که منجر به واردات پودر آلومینا به کشور شده است به طوری که در سال 1396 بیش از 500 هزار تن پودر آلومینا وارد کشور شده است. بر اساس سند چشم انداز کشور هدف گذاری برای تولید 1.5 میلیون تن آلومینیوم تا افق 1404 انجام شده است. در این خصوص ذخایر قابل توجهی در معدن بوکسیت تاش شناسایی شده است که عمدتا در اختیار شرکت آلومینای ایران است. معدن بوکسیت تاش در فاصله 6 کیلومتری شمال شرق روستای تاش و در 40 کیلومتری شمال غرب شهرستان شاهرود در استان سمنان و در مختصات جغرافیایی 41°54 تا 48°54 طول شرقی و 32°36 تا 37°36 عرض شمالی قرار گرفته است. محدوده مورد بررسی در ایران مرکزی و در پهنه آذربایجان البرز قسمت حاشیه جنوبی البرز شرقی، بخش مرکزی چهارگوش 1:250000 گرگان، ورقه 1:100000 علی آباد و در دامنه کوه شاهوار قرار گرفته است. عملکرد فاز کوهزایی سیمرین پیشین و عوامل شیمیایی و فیزیکی سبب فرسایش بازالت های قاعده شمشک و نهشته شدن همزمان مولاسهای شمشک در تاش گردیده و نهایتا موجب نهشته شدن بوکسیت در آن شده است. در این مقاله به بررسی و مطالعات بافتی، پتروگرافی بر اساس نتایج آنالیزهای آزمایشگاهی و مطالعات صحرایی و در نهایت به تعیین ساختگاه کانسار بوکسیت تاش خواهیم پرداخت.

کلیدواژه ها

پتروگرافی، چینه شناسی، بوکسیت، تاش، سمنان، آلومینیوم، شاهرود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.