تعدیل تاثیر تنش القایی با تزریق کورتیکوسترون با استفاده از پروبیوتیک در جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 49، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-49-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 424
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فخرالدین عابد درگاهی

دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت

حسن درمانی کوهی

دانشیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت

رضا حسن ساجدی

دانشیار، گروه بیوشیمی دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

محمد روستایی علی مهر

دانشیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت

چکیده

این آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×3 با دو سطح تزریق کورتیکوسترون (تزریق روغن و تزریق کورتیکوسترون) و سه سطح مصرف پروبیوتیک (1- بدون کاربرد پروبیوتیک، 2 و 3- به ترتیب 105×8/0 و 105×6/1 عدد از اسپور باسیلوس سوبتلیس در هر گرم خوراک) به منظور تعدیل تاثیر تنش القایی تزریق کورتیکوسترون با استفاده از پروبیوتیک در جوجه­های گوشتی انجام شد. هر تیمار در چهار تکرار و در هر تکرار دوازده قطعه جوجه استفاده شد. در سنین 7 تا 9 و نیز 25 تا 27 روزگی دوره پرورش تزریق زیرپوستی روغن ذرت با و بدون 2 میلی­گرم کورتیکوسترون به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، دو بار در روز انجام شد. تزریق کورتیکوسترون موجب کاهش وزن نسبی و طول روده کوچک در سنین 28 و 42 روزگی شد (05/0P< ). وزن نسبی سینه در گروه های تحت تزریق کورتیکوسترون نسبت به گروه تزریق روغن کاهش نشان داد (05/0P< ). طول پرزهای قسمت های مختلف روده و  عیار پادتن علیه واکسن نیوکاسل با تزریق کورتیکوسترون کاهش معنی دار یافت (05/0P< ). افزودن پروبیوتیک به جیره، طول پرز در قسمت های مختلف روده و نیز وزن نسبی روده را افزایش داد (05/0P< ). بازده استفاده از خوراک و میانگین افزایش وزن روزانه در گروه­های مصرف کننده پروبیوتیک افزایش پیدا کرد (05/0P< ). جمعیت باکتری­های کلی فرم و لاکتوباسیلوس ایلئوم توسط تزریق کورتیکوسترون تحت تاثیر قرار نگرفت، اما افزودن پروبیوتیک بر آن تاثیر معنی­دار داشت (05/0P< ). درمجموع نتایج این تحقیق دلالت بر اثرگذاری مثبت پروبیوتیک روی عملکرد و اندازه پرزهای روده جوجه­های گوشتی تحت تنش القاء شده با تزریق کورتیکوسترون دارد.

کلیدواژه ها

پروبیوتیک, تنش, جوجه گوشتی, کورتیکوسترون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.