اصلاح برخی بدفهمی های دانشی و باوری دانش آموزان پایه سوم ابتدایی بر مبنای چهارچوب های حل مسئله شونفلد و گانیه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی، دوره: 14، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JSR-14-53_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 616
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده نوروزی

دانشجوی دکتری برنامه ریزی درسی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

محمود مهرمحمدی

استادتمام گروه تعلیم و تربیت دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

ابراهیم ریحانی

دانشیار گروه ریاضی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران.

هاشم فردانش

دانشیار گروه تعلیم و تربیت دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

هدف از انجام این پژوهش اصلاح تعدادی از بدفهمی های دانشی و باوری اثرگذار در حل مسئله ریاضی دانش آموزان سوم ابتدایی بر مبنای برخی دلالت های تربیتی مطرح در آموزش ریاضی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش‎آموزان سوم ابتدایی یکی از مدارس منطقه 3 تهران بود که پس از برگزاری آزمون های تشخیصی، 9 دانش آموز با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای انجام این پژوهش از یک ابزار تشخیصی محقق ساخته، مصاحبه نیمه ساختاریافته، آزمون حافظه فعال وکسلر4  و داستان های محقق ساخته استفاده شد. روایی ابزارهای محقق ساخته با تایید صاحب نظران و پایایی آزمون محقق ساخته با روش بازآزمایی و ضریب همبستگی 0.87 مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با کمک آزمون ویلکاکسون و از طریق نرم افزار SPSS19 انجام شد. آزمون ویلکاکسون تفاوت معنی داری را در نمره درک مفهوم و اصلاح بدفهمی های دانشی نشان داد. همچنین تحلیل مصاحبه ها نشان دهنده تغییر باور دانش‎آموزان نسبت به عوامل اثرگذار در موفقیت آن ها است. استفاده از گام‎های بازنمایی عینی، نیمه تجسمی و انتزاعی در دانش‎آموزان با حافظه فعال قوی و متوسط و گام‎های بازنمایی عینی، نیمه تجسمی و  درک مسئله با کمک رسم شکل در دانش‎آموزان ضعیف می تواند به اصلاح برخی بدفهمی های دانشی در درک مسئله کمک نماید و استفاده از منابع باوری خود ، دیگری و استنتاج می تواند بدفهمی های باوری دانش آموزان را تغییر دهد.

کلیدواژه ها

باورهای نادرست, بدفهمی های ریاضی, حل مسئله, شونفلد, گانیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.