مدلسازی تبخیر و تعرق پتانسیل ماهانه با استفاده از برنامه ریزی ژنتیک در استان سیستان و بلوچستان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهش های حفاظت آب و خاک، دوره: 22، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSC-22-5_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ام البنی محمدرضاپور

استادیار- گروه مهندسی آب- دانشکده آب وخاک- دانشگاه زابل

امین امینی

دانش آموخته دانشگاه زابل- مهندسی منابع آب

فاطمه کاراندیش

استادیار- گروه مهندسی آب- دانشکده آب و خاک -دانشگاه زابل

چکیده

تبخیر- تعرق یکی از پارامترهایی اساسی در حوزه های مختلف کشاورزی و مدیریت منابع آبی بوده و پیش بینی آن در تعیین سیاست های آینده این بخش ها جزو ملزومات می باشد. لذا، در این پژوهش،با استفاده از روش برنامه ریزی ژنتیک، مدلی برای بررسی روند تغییرات میزان تبخیر-تعرق در استان سیستان و بلوچستان از روش برنامه ریزی ژنتیک تدوین گردید. بدین منظور، میزان تبخیر-تعرق مرجع در مقیاس ماهانه با استفاده از روش پنمن-مانتیث و بر اساس داده های هواشناسی در ایستگاه های زابل، ایرانشهر، چابهار و زاهدان محاسبه شده و در 16 الگوی زمانی تاخیری جداگانه مرتب شد. نتایج مدل سازی نشان دهنده این است که روش برنامه ریزی ژنتیک روش مناسبی برای مدل سازی تبخیر-تعرق می باشد. 80 درصد داده ها در بخش آموزش برای تدوین مدل ها و20 درصد در بخش آزمون برای صحت سنجی مدل ها و برآورد میزان دقت آنها مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس آماره های ضریب تبیین و جذر مربعات خطا، بهترین مدل ها برای ایستگاه های زاهدان، زابل، ایرانشهر و چابهار به ترتیب در الگوهای 13، 10، 12 و 13 بدست آمد. همچنین بهترین مدل برای ایستگاه زابل با خطای 03/1 میلی متردر روز و ضریب تبیین 96/0 بدست آمد.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی ژنتیک, تبخیر و تعرق, سیستان و بلوچستان, مدل سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.