استفاده از قابلیت های نرم افزاری GIS در مدیریت هدررفت شبکه آب (مطالعه موردی زون Dشهر بیرجند )

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین دوره همایش ملی مدل سازی وفناوری های جدید در مدیریت آب
  • کد COI اختصاصی: MIWM01_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 581
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن مرادی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب مدیردفتر مدیریت مصرف و کاھش اب بدون درآمد شرکت اب و فاضلاب خراسان جنوبی

محمد اکبری

استادیار گروه مهندسی عمران، دانشگاه بیرجند

چکیده

گسترش و فراوانی داده های شبکه توزیع در شهرها و پیچیدگی های فنی و بهره برداری شبکه های توزیع آب شهری باعث گردیده تا بهره برداران و متولیان در جهت بکارگیری و استفاده از روش های نوین بهره برداری وتلفیق آن با نرم افزارهای توسعه اطلاعات مکانی گام بردارند. با توجه به سیاستهای شرکت های آب و فاضلاب در جهت کاهش میزان هدررفت آب در شهرها و کاهش هزینه های بهره برداری، هرساله شرکت های آب و فاضلاب اقدامات متعددی را در خصوص کاهش میزان هدررفت فیزیکی (واقعی) شبکه های توزیع آب انجام می دهند. انجام فعالیت های هدفمند و همگرا نیازمند شناخت کامل وضعیت موجود شبکه و تاسیسات مرتبط است. استفاده از یک سیستم اطلاعات جغرافیایی قوی همانند ArcGIS تا بتواند به عنوان یک ابزاری مطمئن اطلاعات مربوط به بهره برداری و نگهداری شبکه موجود را گردآوری کرده تا براساس آن بتوان بهترین تصمیم رااتخاذ نمود، همواره احساس می گردد. در این پژوهش اثر بخشی نرم افزار ArcGIS و تصمیم سازی آن در انجام فعالیت های هدفمند مربوط به کاهش هدررفت شامل تهیه نقشه های هم فشار به منظور تعیین شاخص های وضعیت شبکه، تحلیل و رفع حوادث تکراری شبکه اصلی و انشعابات ، نشت یابی و رفع نشت انشعابات اثر بخشی آن در زون D شهربیرجند مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده کاهش متوسط مینیمم(حدود 22 لیتر برثانیه) خروجی مخزن منطقه مورد مطالعه در ماه های مختلف سال های 95و96 و برابر با حدود 435000مترمکعب کاهش ورودی آب به شبکه توزیع منطقه می باشد.این مقدار برابر کاهش میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی است که با توجه به بحران آب قابل اهمیت بوده و همچنین باعث کاهش هزینه های استحصال، انتقال وذخیره سازی در فرآیند آبرسانی به منطقه می گردد.

کلیدواژه ها

شبکه های توزیع آب، هدررفت آب، نشت یابی، ArcGIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.