مقایسه روش برنامه ریزی بیان ژن با روشهای تجربی در پیش بینی تبخیرتعرق مرجع روزانه (مطالعه موردی: شهرستان بیرجند)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین دوره همایش ملی مدل سازی وفناوری های جدید در مدیریت آب
  • کد COI اختصاصی: MIWM01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 634
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه خادم پور

دانشجوی دکتری مهندسی علوم آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

ابوالفضل اکبرپور

دانشیار، گروه مهندسی عمران، دانشکده مهندسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

عباس خاشعی سیوکی

دانشیار، گروه مهندسی علوم آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

سمیرا راهنما

دانشجوی دکتری مهندسی علوم آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

چکیده

مهمترین عامل مصرف منابع آب در مناطق خشک و نیمهخشک تبخیرتعرق میباشد. بنابراین آگاهی از روند تغییرات و پیشبینی آن نقش موثری در طراحی و تعیین ظرفیت شبکه های آبیاری و زهکشی، برنامه ریزی، توسعه و مدیریت منابع آب ایفا میکند. با توجه به اهمیت تبخیرتعرق به عنوان پارامتر اساسی در تحقیقات کشاورزی، هیدرولوژی و حفاظت آب و خاک، هدف از این پژوهش، توانایی مدل شبیهسازی GeneXproTools 5.0 در پیشبینی تبخیرتعرق مرجع روزانه بر اساس داده های هواشناسی (حداقل دما، حداکثر دما، میانگین دما، ساعات آفتابی، سرعت باد در ارتفاع دو متری و رطوبت نسبی) در مقیاس روزانه در اقلیم خشک در بازهی زمانی 2017-1998 میباشد. همچنین، برآورد تبخیرتعرق مرجع با استفاده از روشهای تجربی نیز صورت گرفته است. نتایج نشان داد که، در ایستگاه بیرجند، سناریوی a به دلیل در نظر گرفتن پارامترهای حداقل دما، حداکثر دما، میانگین دمای هوا، رطوبت نسبی، سرعت باد در ارتفاع دو متری، ساعات آفتابی و تبخیرتعرق مرجع پیشبینی مطلوبتری را ارائه کرده است. از اینرو میتوان این چنین برداشت کرد که سناریوی a با توجه به بالا بودن ضریب تبیین، بهترین برازش و کم بودن مقادیر خطا، مدل مطلوب در ایستگاه بیرجندمیباشد. همچنین، روش هارگریوز در ایستگاه بیرجند در مقایسه با سایر روشها همبستگی بیشتری با روش پنمن- مونتیث- فائو دارد و جایگزین مناسبی میباشند. لذا، در مواقع فقدان تمامی پارامترهای لازم برای محاسبه تبخیرتعرق مرجع در ایستگاه مطالعاتی میتوان از روش هارگریوز به عنوان روش جایگزین مناسب استفاده شود.

کلیدواژه ها

پنمن- مونتیث- فائو، تبخیرتعرق، GeneXproTools

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.