تخصیص بهینه آب سد قلعه چای عجب شیر بین محصولات کشاورزی در شرایط عدم حتمیت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و توسعه کشاورزی، دوره: 32، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEAD-32-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 360
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم جعفری ثانی

دانشجوی دکتری گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز و مربی گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور

باب اله حیاتی

استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

جواد نعمتیان

دانشیار گروه مهندسی صنایع، دانشکده مکانیک، دانشگاه تبریز

محمد قهرمان زاده

دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

توجه به اقلیم خشک و پراکنش نامناسب بارش در ایران، کشاورزی پایدار منوط به استفاده صحیح و علمی از منابع آب است. در مطالعه حاضرتخصیص بهینه آب سد قلعه چای عجب شیر در بخش کشاورزی با کاربرد مدل برنامه ریزی تصادفی بازه ای دومرحله ای مورد بررسی قرار گرفت.اطلاعات مورد نیاز محصولات منتخب منطقه (گندم، جو، سیب زمینی، پیاز، انگور، گردو، بادام و سیب) در سال 95-1394 از سازمان آب منطقه ای و جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی و در مواردی از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با کشاورزان به صورت نمونه گیری تصادفی ساده گردآوریتردید و الگوریتم های لازم برای حل مدل، در بسته نرم افزاری GAMS نوشته شد. نتایج مدل برنامه ریزی تصادفی بازه ای دو مرحله ای نشان داد که در صورت استفاده از روش بهینه سازی، در سطح جریان کم مقدار آب تخصیصی برای همه محصولات به غیر از بادام صفر بوده و در سطح جریان متوسطفقط به سیب زمینی، پیاز، گردو، بادام و سیب، آب اختصاص می یابد در سطح جریان زیاد کل نیاز آبی گیاهان تامین شده و کمبودی وجود نخواهد داشت.برای جبران کمبود آب در سطوح مختلف جریان، کشاورز می تواند از منابع کمکی استفاده کند که با استفاده از مدل توسعه یافته برنامه ریزی تصادفیبازه ای دومرحله ای، آلترناتیوهای بهینه برای هر محصول ارایه گردیده است. با توجه به نتایج می توان اظهار داشت. با ارایه مدل بهینه، کشاورزان بهترینتصمیم ممکن را برای رسیدن به بیشترین سود اتخاذ می کنند و به سیاست گزاران بخش مدیری. منابع آب کمک می کند که در شرایط بحرانی از منابعآب به شکل بهینه استفاده کنند که در این صورت کمترین ناپایداری در استفاده از منابع آبی وجود خواهد داشت.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی تصادفی بازه ای دومرحله ای، سد قلعه چای، عجب شیر، عدم حتمیت، منابع آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.