تحلیل ساختاری نگاره های هفت اورنگ جامی در کارستان هنری سلطان ابراهیم میرزا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 13، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_ISLART-13-27_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1094
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم عظیمی نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع دستی دانشگاه هنر اصفهان

علیرضا خواجه احمدعطاری

استادیار دانشگاه هنر اصفهان

صمد نجارپورعباری

استادیار دانشگاه هنر اصفهان

بهاره تقوی نژاد

مربی دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

نگارگری ایران، در طول اعصار از جلوه های بارز تمدن ایرانی و اسلامی بوده است. از ویژگی های نگارگری ایران درسده های پس از اسلام، پیوستگی اش با ادبیات فارسی است. نسخه های خطی بسیار زیادی برگرفته از اشعار شاعرانگوناگون در دوران هنری مختلف مصورسازی شده اند، موضوع پژوهش حاضر نیز بررسی نگاره های یکی از این نسخه ایزیبا است، و آن نسخه هفت اورنگ جامی موزه فریر واشنگتن است. این نسخه برجسته در کارگاه ابراهیم میرزا مصورگردیده است. کتاب هفتاورنگ جامی را باید واپسین نسخه مصور ممتاز با معیارهای سلطنتی به شمار آورد. مطالب اینمقاله به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده و تدوین آنها به شیوه توصیفی است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که نگارگران هفتاورنگ جامی از آزادی عمل بیشتری در اجرای نگاره ها برخوردار بوده اند و در اغلب نگاره هاگرایشی نو به چشم می خورد. برخی نگاره ها دارای ویژگی هایی از قبیل تاکیدهای رنگی و ریتم متنوع خطوط می باشندکه حالتی پرتحرک به صحنه داده است. استفاده از این موارد و همچنین مجموعه عوامل از قبیل ساختار باز و گستردهو کاربرد عناصر تازه منجر به پویایی طرح شده است. نسخه مصور هفت اورنگ جامی از مهمترین نسخ و معرف سبکنقاشی مشهد در دوره صفوی است.

کلیدواژه ها

نگارگری، هفت اورنگ جامی، سلطان ابراهیم میرزا، مکتب مشهد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.