زیبایی شناسی و فن شناسی رنگ در دست بافته های قشقایی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 13، شماره: 26
- کد COI اختصاصی: JR_ISLART-13-26_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 731
نویسندگان
عضو هیات علمی دانشگاه اراک، گروه آموزشی فرش
عضو هیات علمی دانشگاه هنر اصفهان، گروه آموزشی نقاشی
عضو هیات علمی دانشگاه کاشان، گروه آموزشی فرش
عضو هیات علمی دانشگاه کاشان، گروه مطالعات عالی هنر
چکیده
این مقاله متشکل از دو بخش زیبایی شناسی (رنگ بندی، چیدمان رنگی یا همنشینی رنگ ها در متن بافته) و فن -شناسی (رنگرزی) است. در بخش نخست، به مطالعه، بررسی و تحلیل زیبایی شناختی شامل رنگ بندی و عواملتاثیرگذار بر چیدمان رنگی نخ ها که به وجودآورنده ی نقش ها هستند، پرداخته شده است. در بخش دوم نیز به عرصهفن شناختی رنگ های به کار رفته در دست بافته های قشقایی شامل رنگ ها، چرخه ی (دایره) رنگ، طبقه بندی رنگ هایاصلی، ترکیبات و نحوه ی تولید رنگ ها و طیف های مختلف آن پرداخته شده است. یافته های این مقاله بیشتر و به طورعمده بر اساس مطالعات و تحلیل میدانی استوار است. این یافته ها به اجمال عبارتند از : تاثیر عواملی نظیر دریافت -های محیطی، طبیعت و عناصر آن و نیز عوامل فرهنگی شامل جنبه های جمعی و قومی (باورها، آداب و سنن، آموزه -های پیشینیان) و نیز جنبه های فردی (ذوق و سلیقه، تخیل و تعقیل، ابتکارات فردی و تمنیات روحی و درونی دررنگ بندی و رنگرزی و نیز کشف و طبقه بندی رنگ های مورد استفاده در دست بافته های عشایری و خاصه قشقایی بهدو طبقه ی اصلی (متغیر و ثابت) و فرعی یا ترکیبی، همچنین مستندنگاری 33 فرمول رنگرزی در عشایر قشقایی ازگذشته تا کنون. پژوهش پیش رو، برای نخستین بار به ویژه در حوزه رنگرزی، مستندنگاری و طبقه بندی رنگزاها وترکیبات رنگی، نگارش شده است. این مقاله از نوع بنیادین و روش تحقیی توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای است.کلیدواژه ها
ایل قشقایی، دست بافته ها، زیبایی شناسی، فن شناسی، رنگ، رنگ بندی، رنگرزیمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.