بررسی نقوش و تکنیک ساخت سفال نقش کنده آق کند

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 10، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_ISLART-10-20_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 715
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه فاضل

دانشجو دکترای هنر اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

مهدی محمدزاده

استادیاردانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

تحول هنر سفالینه در ایران تا انداز های به ویژگی مواد در دسترس بستگی داشته استدر این میان حکاکی بر سطح سفال یکی از تکنیک های اولیه و رایج بود که توسط سفالگرانمسلمان در دوران میانه گسترش یافت. این تکنیک به اشکال مختلفی گسترش داده شد.سفالگران سامانی در سده نهم-سوم/دهم-چهارم سبک جدیدی در سفال را آغاز کردند کههمان پوشش گلابه سفید بر سطح سفال قرمز و حکاکی بر انگوب برای ایجاد نقش بود.نخستین تکنیک به این شیوه در متون کهن اسگرافیتو و نقش کنده نامیده شد. ازمهمترین نمونه های سفالی دوره سامانی ظروف با نقش کنده است. این تکنیک در روزگارسلجوقی به تکامل رسید و در ظروف آق کند، شاهکارهای زیبایی در سفالینه ایرانی پدید آورد.روستایی به نام آق کند، در منطقه ای واقع میان زنجان و تبریز، خاستگاه گروه بزرگی از نمونه هایسفالی تاریخ ایران اسلامی است. این نوع سفالینه به شیوه فلزآذین و به پیروی از قلم زنی فلزیاجرا و نقش پردازی شده است. بیشتر تزیین این گروه، نقش بزرگ جانوری در مرکز و نقشگیاهی در پس زمینه است که با لعاب های سربی به رنگ های زرد، سبز و قهوه ای تزیین شده اند.این گروه سفال به دلیل خروج از ایران، بررسی و باستان شناسی نشده است. این مقاله برآن داردتا به شناخت و معرفی گروه سفالین های با الگوی سفال نوع آق کند بپردازد که در حوزه فرهنگیغرب و شمال غرب ایران از سده دهم/چهارم تا آغاز حمله مغول ساخته شده اند. گردآوریمطالب به روش اسنادی و کتابخانه ای و مطالعه نمونه های در دسترس از این نوع سفالینه بودهکه نتایج بررسی ها، نشانگر طبقه بندی الگوهای مشخص برای شناخت سفال نوع آق کند است.

کلیدواژه ها

قکند، سفال آ قکند، سفال اسگرافیتو (نقش کنده)، نقوش و تکنیک سفال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.