بررسی کاربرد تمثیلی گاو در مونس العشاق سهروردی از رهگذر اسطوره، حماسه، عرفان و تمثیل
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: سومین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
- کد COI اختصاصی: ADABICONF03_074
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1026
نویسندگان
دنشیار گروه آموزشی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی
دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
یکی از مباحث مشترک در میان اساطیر اقوام مختلف هند وایران، میتراییسم و زرتشتی مقدس شمردن حیوانات و گیاهان است. بارزترین حیوان در این اساطیر گاو است که ازاهمیت والایی برخوردار است به طوری که در بندهشن ، اوستا به آن پرداخته شده است. سهروردی دانای حکمت باستان در رساله مونس العشاق فی حقیقت العشق خود ازاین حیوان مقدس به زبان تمثیل و رمز بهره جسته است. این بهره گیری از گاو توسط سهروردی تحت تاثیر چند عوامل می باشد که ما دراین جستار با مطالعات کتابخانه ای و یادداشت چند نکته از همایش مرداد ماه 1397 به مناسبت بزرگداشت شیخ اشراق در محل موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به بررسی آن عوامل پرداخته ایم. چهره گاو را درادبیات ایران از سه منظر میتوان موردتوجه قرار داد: نخستین منظر از دید اساطیری مهر پرستی یا میترائیسم و... دیگری از نگاه حماسی و شاهنامه حکیم فردوسی و درآخر از منظر تمثیلی و عرفانی در اینجا ما از نگاه سهروردی از مدنظر قرارداده و بررسی می کنیم. سهروردی فیلسوف دانشمند و حکیم اشراقی است که میان حکمت اشراق تعالیم عرفانی و تصوف پیوندی حاصل کرده که به مکتب اشراق رنگ و جلای ویژه ای بخشیده است. بر همین پیوند است که بدون بررسی رساله ی سهروردی به طور دقیق نمی توان گفت که گاو در مونس العشاق، تمثیلی از چیست و سهروردی تحت تاثیر چه نگاهی از بین آن همه حیوانات از گاو در تمثیل خود استفاده کرده است. در نتیجه می توان چنین فرض نمود که به احتمال قوی شیخ اشراق با تلفیق هر سه نگاه به تمثیل و رمز پرداخته است.کلیدواژه ها
مونس العشاق، سهروردی، گاو، آیین مهر، بندهشنمقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.