تحلیل ریخت شناسی داستان وامق و عذرای جوشقانی براساس نظریه ی ولادیمیر پراپ

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF03_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 659
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صفیه مرادخانی

عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان

سعید امامی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه لرستان

چکیده

یکی از منظومه های غنایی ادب پارسی، وامق و عذرا می باشد این داستان اصل یونانی دارد و توسط شاعران زیادی به نظم درآمده است. در این مقاله سعی شده است منظومه ی وامق و عذرای جوشقانی، مطابق با نظریه ی ریخت شناسی ولادیمبر پراپ تحلیل شده در نهایت ژرف ساخت این داستان مشخص شود. داستان وامق و عذرا از هفت شخصیت اصلی قصه های پریان پراب، شش شخصیت را در خود دارد که عبارتند از: 1. قهرمان 2. یاریگر قهرمان 3. شریر 4. بخشنده 5. فرستنده 6. شاهزاده خانمهمچنین از بیست خویشکاری موجود در این داستان، شانزده کارکرد آن با قصه های پریان مطابقت دارد که عبارتند از: 1. غیبت 2. نهی 3. نقض نهی 4. خبرگیری 5. خبردهی 6. انتقال 7. آزمایش 8. ناشناختگی 9. بازگشت 10. شرارت 11. میانجی گری رویداد ربط دهنده 12. مقابله آغازین 13. عزیمت 14. پیروزی 15. التیام مصیبت 16. عروسی ژرف ساخت این داستان مبتنی بر آیین بازگشایی است. زیرا در این آیین، شخص در ابتدا از خانه و خانواده خود دور شده پس از طی آزمون هایی و موفقیت در آنها، دوباره به میان خانواده و سرزمین خود بر می گردد و شایستگی حضور در جمع بزرگان را می یابد. همین شیوه در ژرف ساخت داستان وامق و عذرا دیده می شود.

کلیدواژه ها

وامق، عذرا، ریخت شناسی، پراپ، آشنایی سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.