بهینه کردن شرایط اندام زایی در کالوس های حاصل از ریزنمونه های ریشه، محو زیر لپه و برگ لپه ای گیاه دارویی ماریتیغال (Silybum marianum (L) Gaertn.)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: ششمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI06_268
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1053
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آسیه فیروزی

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

سیدابوالقاسم محمدی

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

محمود خسروشاهلی

گروه علوم جانوری دانشکده علوم پایه دانشگاه تبریز

علی موافقی

گروه علوم جانوری دانشکده علوم پایه دانشگاه تبریز

چکیده

ماریتیغال (Silybum marianum) از گیاهان مهم دارویی است که جایگاه خاصی را در صنایع دارویی پیدا کرده است. در مطالعه حاضر پاسخ به کال زایی ریزنمونه های ریشه، محور زیرلپه و برگ لپه ای در تعدادی از ژنوتیپ های ماریتیغال در دو نوع محیط کشت MS و B5 با ترکیبات هورمونی 2، 4- دی و کینتین (1، 2 و 4 میلیگرم در لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. ریزنمونه های ریشه و محور زیرلپه در محیط کشت B5 با غلظت هورمونی 2 میلیگرم در لیتر 2، 4-دی و کینتین، کالوس های درشت و شفافی تولید کردند. در حالیکه پاسخ ریزنمونه برگ های لپه ای در هر دو محیط MS و B5 با همین غلظت هورمونی یکسان بود. با انتقال کالوس های 2 سانتی متری حاصل از 3 ریز نمونه به محیط کشت B5 با غلظتهای هورمونی مختلف (0/5، 1 و 2 میلی گرم در لیتر بنزیل ادنین و 0/1 میلی گرم در لیتر TDZ، شاخه زایی القا شد. پس از 2 هفته پریموردیوم های شاخه از ریزنمونه برگ لپه ای مشاهده گردید و پس از 2 ماه طول شاخه ها در غلظت 1 میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین و 0/1 میلی گرم در لیتر TDZ به 2 سانتی متر رسید. شاخه های حاصل جهت ریشه زایی به محیط B5 با غلظتهای هورمونی مختلف (0/01، 0/02 و 0/03 میلی گرم در لیتر نفتالیک استیک اسید و 0/025 میلیگرم در لیتر بنزیل آدنین) منتقل شدند. بر خلاف تصور، ریشه زایی به وفور هم از کالوس های بدون شاخه و هم از ریزنمونه به طور مستقیم در محیط B5 به همراه 0/01 میلی گرم در لیتر نفتالیک استیک اسید و 0/025 میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین مشاهده شد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.