بررسی تأثیر زمان برداشت بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی آویشن ابلق Thymus × citriodorus (Pers.) Schreb)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: ششمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI06_196
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1228
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرنوش فتاحی

دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی

رضا امیدبیگی

دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی

چکیده

گیاه آویشن ابلق با نام علمی ( Thymus × citriodorus (Pers.) Schreb) یک گیاه بوته ای چند ساله و متعلق به تیره نعناع است. این گیاه در حقیقت هیبرید بین دو گیاه Thymus pulegioides × Thymus vulgaris میباشد. این گیاه به عنوان معرق و در درمان برونشیت مورد استفاده قرار میگیرد. مشخص شده که اسانس حاصل از پیکر رویشی آن دارای اثرات ضد باکتری و ضد قارچی می باشد. این تحقیق از سال 1385 در باغ بوتانیکی شرکت دارویی زردبند واقع در شمال تهران به منظور تعیین تأثیر زمان برداشت بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه آویشن ابلق آغاز گردید. پیکر رویشی گیاهان دو ساله در 4 مرحله فنولوژیکی مختلف شامل 1) مرحله قبل ازگلدهی 2) مرحله آغاز گلدهی 3) مرحله گلدهی کامل 4) مرحله تشکیل میوه برداشت شدند و سپس در هوای آزاد و در سایه خشک گردیدند. اسانس گیاهان برداشت شده به وسیله دستگاه کلونجر (اسانس گیر) و به روش تقطیر با آب استخراج شد و سپس با استفاده از دستگاههای GC و GC-MS اجزاء تشکیل دهنده اسانس هر تیمار مورد شناسایی قرار گرفت. بیشترین مقدار اسانس به میزان 2/21 درصد حجمی به وزنی از مرحله آغاز گلدهی استخراج شد. عمده ترین ترکیب تشکیل دهنده اسانس در تمام 4 مرحله برداشت ژرانیول بود. بیشترین مقدار ژرانیول (72/48%) در اسانس مرحله قبل از گلدهی شناسایی شد و کمترین مقدار آن (54/21%) از اسانس گیاهان برداشت شده در مرحله تشکیل میوه بدست آمد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.