مقایسه ضریب پرآوری ارقام مختلف گلابی در محیط درون شیشه

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: ششمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI06_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1373
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه عمادپور

پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی بخش کشت بافت و انتقال ژن

مریم جعفرخانی کرمانی

پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی بخش کشت بافت و انتقال ژن

علی اکبر حبشی

پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی بخش کشت بافت و انتقال ژن

حمید عبداللهی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر بخش تحقیقات باغبانی

چکیده

روش های ریزازدیادی درون شیشه, به عنوان ابزاری کارآمد, در خدمت شیوه های نوین اصلاحی هستند. استقرار درون شیشه, ریز ازدیادی و همچنین تعیین ضریب تکثیر ارقام بومی و وارداتی گلابی, جهت استفاده در پروسه های باززایی و انتقال ژن, از اهداف اصلی پژوهش حاضر است. لذا به منظور مقایسه ضریب پرآوری ارقام مختلف گلابی در محیط in vitro پروژه حاضر در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار, انجام شد. ارقام گلابی مورد بررسی در این طرح شامل سه رقم گلابی بومی کشور(درگزی, شاه میوه و تاشکندی) و چهار رقم گلابی وارداتی دارای ارزش اقتصادی بالا در سطح ایران و جهان (/Spadona /Bartlett (Williams) /Harrow delight /Harrow Sweet) بودند. ریزنمونه های ارقام مورد نظر پس از طی دوره خواب, در انتهای زمستان برداشت و پس از ضدعفونی سطحی کشت شدند و بعد از گذشت مدت 1 ماه در محیط استقرار اولیه به محیط بپرآوری حاوی نمکهای پایه و ویتامین بر اساس محیط QL تغییر یافته منتقل شدند. میزان افزایش در ارتفاع ریزنمونه ها و نیز افزایش در تعداد شاخه های جانبی در هر رقم به عنوان شاخص های پرآوری, پس از طی دوره زمانی شش هفته ای یادداشت برداری شد. با در نظر گرفتن هم زمان دو صفت مورد ارزیابی برای مقایسه ضریب پرآوری ارقام وارداتی گلابی, رقم Bartlett , دارای بهترین ترکیب از لحاظ هر دو صفت تعداد شاخه های جانبی (3/57) و ارتفاع ریزنمونه (6/65) بود و با بالاترین ضریب تکثیر پتانسیل انتخاب جهت برنامه های اصلاحی بعدی(خصوصا برنامه باززایی) را دارا بود. در بین این ارقام, رقم Spadona از لحاظ هر دو صفت (تعداد 1/9 شاخه جانبی و ارتفاع 2/58 سانتی متر) در پایین ترین حد قرار داشته و نیازمند تغییرات بیشتر جهت بهینه سازی محیط پرآوری است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.