تحلیل تحولات بافت کالبدی روستاهای حاشیه شمالی شهر مشهد با استفاده از GIS در بازه زمانی 1397-1381

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علم اطلاعات جغرافیایی بنیادها و کاربردهای بین رشته ای
  • کد COI اختصاصی: GISCIENCE01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 501
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سودابه احمدی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

طاهره صادقلو

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

حمید شایان

استاد گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

چکیده

رشد و گسترش سکونتگاه های انسانی در پرتو تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، با تحول کالبدی و دگرگونی سازمان فضایی و ساختار عملکردی این گونه کانون ها بویژه کانون های روستایی همراه بوده است. که مهم ترین تاثیرات آنها تغییر بافت کالبدی در نواحی روستایی و تغییر کاربری اراضی از زراعی به مسکونی و سایر کاربری ها بوده است.همچنین ماهیت روستاها به لحاظ کالبدی و کارکردی دچار تغییرات اساسی شده است. مطالعه حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با ابزار نرم افزار GIS به دنبال تحلیل تغییر بافت کالبدی در روستاهای حاشیه شمالی شهر مشهد در بازه زمانی 1381 تا 1397 می باشد. برای این منظور به مقایسه تصاویر هوایی 13 روستای حاشیه شمالی شهر مشهد واقع در دهستان های تبادکان، طوس وکنویست در دو بازه زمانی سال های 1381 و 1398 برای تطبیق تحولات بافت سکونتی و تغییر آن در این دو بازه زمانی اقدام شده است. که نتایج بیانگر وقوع تغییر و تحولات در بافت کالبدی روستاهای مطالعه در تمامی موارد بوده است. نتایج حاصل از تغییر کاربری نشان داد که بیشترین تغییر کاربری طی دوره زمانی مورد بررسیمتعلق به روستای بهار است. روستای بهار با بافت مسکونی و باغات و مزارع نمایان است. در دهه اخیر، در روستای بهار امکانات کالبدی نظیر دفاتر ICT روستایی، توسعه خدمات الکترونیکی به صورت پیشخوان دولت، اجرای طرح های خدمات رسانی، بافت کالبدی روستا را متاثر از خود ساخته است.

کلیدواژه ها

تغییرات کالبدی، روستای حاشیه کلانشهرها، کلانشهر مشهد، منظر و چشم انداز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.