تاثیر آموزش تئوری انتخاب به نوجوانان مبتلا به اختلال بیش فعالی- کم توجهی به همراه اختلال نافرمانی مقابله جویانه بر مشکلات رفتاری آنها

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نهمین همایش سراسری روانپزشکی کودک و نوجوان
  • کد COI اختصاصی: THCAP09_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 749
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه سلطانی فر

فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد

مهدیه فاطمی

فاطمه محرری

چکیده

مقدمه: افزایش شیوع اختلال بیش فعالی و کم توجهی در همراهی با اختلال نافرمانی مقابله جویانه در کودکان و نوجوانان در سال های اخیر عامل این نگرانی شده است که بر عملکرد و رشد این افراد تاثیر می گذارد. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر آموزش تئوری انتخاب به نوجوانان مبتلا به اختلال بیش فعالی-کم توجهی به همراه اختلال نافرمانی مقابله جویانه بر مشکلات رفتاری آنها انجام شده است. روش: چهل بیمار با اختلال بیش فعالی و کم توجهی در همراهی با اختلال نافرمانی مقابله جویانه در یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد وارد مطالعه شدند. تشخیص توسط دو فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان در یک مصاحبه بالینی نیمه ساختار یافته تایید شد. بیماران به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. برای گروه مداخله 5 جلسه آموزش تئوری انتخاب و برای گروه کنترل 5 جلسه غیرساختار یافته با رویکرد حمایتی برگزار شد. که هر جلسه 120 دقیقه بود. ارزیابی مطالعه با پرسشنامه های کانرز-کوتاه-فرم والدین، پرسشنامه توانایی ها و مشکلات، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس و اسنپ در ابتدای مطالعه و هفته 6 و 10 انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS آنالیز شد. سطح معنی داری در تمام موارد P≤0.05 در نظر گرفته شد. یافته ها: چهل بیمار مطالعه را تا انتها ادامه دادند. میانگین سن در گروه مداخله 13/75±1/88 و در گروه شاهد 13/90±1/80 بود. ویژگی های بالینی بیماران مانند سن، جنس، سن و شغل پدر و مادر بین دو گروه تفاوت معنی دار آماری نداشت. نتایج آزمون کانرز بعد از گذشت شش هفته نشان داد که در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد در خردهمقیاس های اختلال سلوک، بیش فعالی و نمره کلی تفاوت معنی دار آماری و بعد از گذشت ده هفته نیز اختلال سلوک و نمره کلی همچنان نسبت به گروه مداخله بهبود بیشتری داشته است. در سایر خرده مقیاس ها تفاوت معنادار نبود. در آزمون پرسشنامه توانایی ها و مشکلات خرده مقیاس سلوک و ارتباطات اجتماعی در هفته ششم و در هفته دهم نیز خرده مقیاس ارتباطات اجتماعی تفاوت آماری معنادار داشته است. براساس تست اضطراب، افسردگی و استرس در گروه مداخله کاهش معنادار داشت. نتیجه گیری: آموزش تئوری انتخاب در کاهش علائم رفتاری نوجوانان دارای اختلال بیش فعالی و کم توجهی در همراهی با اختلال نافرمانی مقابله جویانه موثر می باشد.

کلیدواژه ها

تئوری انتخاب، اختلال بیش فعالی-کم توجهی و اختلال نافرمانی مقابله جویانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.