مقایسه و تبیین دموکراسی در اندیشه یورگن هابرماسو کارل پوپر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-3-4_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعباس قرشی

دانشجوی دکتری علوم سیاسی گرایش اندیشه سیاسی

چکیده

قرایت کارل ریموند پوپر از مفهوم دموکراسی با رویکرد دیگر متفکران سیاسی، تمایزی معرفت شناختی دارد. مباحث فکی و مناقضات نقادانه پوپر در حوزه اندیشه های سیاسی و دموکراسی، هماهنگ با مفروضات فلسفی اوست. از این دیدگاه او بر ضرورت باز تعریف دموکراسی اصرار می ورزد. از یک طرف برداشت کلاسیک از مقوله مردم را به چالش می کشد و از طرفی، پریکلس یونانی 430 ق. م وفهم سقراطی است. به اعتقاد او بنیاد دموکراسی در گفته پریکلس مضمر است. به این معنا که ما نمی توانیم همگی حکومت کنیم، بلکه می توانیم درباره قضاوت کنیم. پوپر بین فلسفه علم خود و دیدگاه های سیاسی اش، به ویژه درباره دموکراسی، برقرار می کند. در حالی که دموکراسی از منظر هابرماس تنظیم رابطه صحیح وقانونی میان حقوق مردم و دولت و حتی حفظ آزادی های شخصی و حقوقی افراد در سیستم سیاسی نیست، بلکه اساسا دموکراسی تجلی آمال و مصالح مردم در حوزه های گوناگون عمومی است. هابرماس آشتی و پیوند منافع و مصالح متعارض جامعه و کنشگران با منافعی فرا حوزه ای را دور از هرگونه اجبار درونی میان کنشگران و اجبار بیرونی از سوی دولت مدنظر دارد؛ دموکراسی ای صوری که بر شکاف بنیادین دولت و جامعه مبتنی است و این رابطه فقط از طریق فرآیند دموکراتیک اصلاح می شود.

کلیدواژه ها

پوپر، هابرماس، دموکراسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.