مقایسه تطبیقی نقوش گیاهی تزیینی دوره اسلامی در مسجد جامع یزد و مسجد امام اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه اورمزد، دوره: 12، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_OURMAZD-12-47_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 635
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین صدقیان حکاک

مدرس دانشگاه فنی شریعتی

نسیم فیاض آزاد

کارشناسی ارشد ارتباط تصویری

چکیده

جامع کبیر عباسی یا مسجد شاه که امروزه به نام مسجد امام از آن یاد می شود یکی از مساجدزیبای ایران است و مهمترین مسجد دوره صفویه می باشد که شیوه معماری آن اصفهانی و ایرانیاست. در تزیین این مسجد از کاشی معرق و کاشی هفت رنگ بهره گرفته اند. گنبد رفیع با نقوشاسلیمی های زیبا، سر در ورودی نیم دایره بزرگ و به کارگیری تقریبا نیم میلیون کاشی در ساختآن از ویژگی های این مسجد است. بجز مناره ها که برای تزیین آن از نقوش هندسی در آن استفادهشده است الباقی مسجد با نقوش گیاهی و اسلیمی مزین شده است. مسجد جامع یزد یکی ازمساجدیست که دارای سردر رفیع مناره های بلند و کاشی کاری بسیار زیبا با گنبدی باشکوهمی باشد. به کارگیری نقوش زیبای تلفیقی هندسی با نقوش اسلیمی در تزیینات کاشی کاریمسجد حایز اهمیت است. هدف از این مقاله، مطالعه نقوش گیاهی و مقایسه این نقوش در مسجد امام اصفهان و مسجد جامع یزد است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و از طریق مطالعات کتابخانه ایی انجام شده است. طبق این تحقیق نقوش گیاهی موجود در مساجد ذکر شده درقسمت های اصلی بناها یعنی گنبد و سقف مساجد و ایوان اصلی و محراب و دیوارهای داخلیبررسی گردید. از آنجایی که تزیین به اندازه خود معماری بنا حایز اهمیت است به بررسی انواهنقوش تزیینی شامل نقوش انسانی و حیوانی، نقوش هندسی و نقوش کتیبه ایی و خصوصان نقوشگیاهی که سابقه دیرینه حتی قبول از اسلام در ایران دارد، پرداخته شد. از مصالح عمده مورداستفاده در تزیینات مسجد جامع یزد و مسجد امام اصفهان، کاشی می باشد از آن جهت در اینمبحث اقسام کاشی ها نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

مسجد امام اصفهان، نقوش گیاهی، مسجد جامع یزد، تزیینات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.