اثر نوع ماده لیگنوسلولزی و میزان اثرگذاری چسب بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوب

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 16، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_KARFN-16-45_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 693
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد غفرانی

استاد، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده مهندسی مواد و فناوریهای نوین، دانشگاه تربیت دبیرشهید رجایی، تهران، ایران

انوشه فاضلی

دانشجوی دکتری، گروه تکنولوژی و مهندسی صنایع چوب، دانشکده مهندسی چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

در پژوهش حاضر استفاده از الیاف کاه گندم و خرده چوب صنعتی به عنوان منبع لیگنوسلولزی تجدیدپذیر، در ساخت تخته خرده چوب بررسی شد. بدین منظور میزان مصرف چسب اوره فرمالدهید در دو سطح 10 و 12 درصد براساس وزن خشک ماده اولیه تعیین شد. فشرده سازی کیک با پرس گرم هیدرولیک با فشار 150 بار و زمان 12 دقیقه و با دمای 150 درجه سلسیوس صورت پذیرفت. سپس خواص فیزیکی و مکانیکی نمونه های ساخته شده از جمله جذب آب پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری، واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری، چسبندگی داخلی، مدول الاستیسیته و مدول گسیختگی مطابق با استاندارد EN310 بررسی شد. نتایج نشان داد استفاده از کاه گندم در ساخت تخته خرده چوب به دلیل آب دوستی آن سبب افزایش جذب آب و واکشیدگی ضخامت 2 و 24 ساعت شد؛ بدین معنا که اثر نوع ماده اولیه لیگنوسلولزی بر واکشیدگی ضخامت 2 و24 ساعت، بستگی به درصد چسب مورد استفاده داشت. استفاده از الیاف خرده چوب صنعتی نسبت به ذرات کاه گندم، سبب کاهش معنیداری در جذب آب و واکشیدگی ضخامت 2 و 24 ساعت نمونه ها شد. با افزایش درصد چسب مصرفی، در جذب آب 2 و 24 ساعت نمونه ها کاهش معنی داری ملاحظه شد. چسبندگی داخلی نمونه های ساخته شده با خرده چوب صنعتی نسبت به نمونه های ساخته شده با کاه گندم، افزایش معنیداری نشان داد. مدول الاستیسیته و مدول گسیختگی نمونه های ساخته شده با کاه گندم، به دلیل فشردگی بیشتر ذرات کاه حین پرس، افزایش معنیداری نشان داد.

کلیدواژه ها

تخته خرده چوب، خواص فیزیکی و مکانیکی، ضایعات لیگنوسلولزی، کاه گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.