بررسی اثر حشرهکشی عصاره دانه زیتون تلخ و پوست لیموترش روی شته مومی کلم Brevicoryne brassicae L و شته سبز گندم Schizaphis graminum Rondani

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-31-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 386
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم پهلوان یلی

استادیار حشره شناسی کشاورزی، گروه گیاه پزشکی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

محسن محمدی انایی

کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، گروه گیاه پزشکی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

شته مومی کلم Brevicoryne brassicae و شته سبز گندم (Schizaphis graminum) به ترتیب از آفات مهم کلزا و گندم می باشند که بصورت قابل توجهی زراعت این محصولات را از طریق تغذیه بصورت مستقیم و انتقال عوامل بیماری زای ویروسی بصورت غیر مستقیم کاهش می دهند. پیدایش مقاومت به سموم شیمیایی و اثرات حاد و مزمن ناشی از کاربرد آنها باعث استفاده از ترکیبات ثانویه گیاهی بصورت عصاره و اسانس به منظور کنترل آفات شده است. از جمله این ترکیب ها میتوان به عصاره میوه زیتون تلخ و پوست لیموترش اشاره کرد. در این تحقیق اثر دو عصاره اتانولی مذکور در سه غلظت متفاوت 10، 50 و 80 میکروگرم بر میلیلی تر روی درصد تلفات شته مومی کلم و شته سبز گندم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد کاربرد عصاره اتانولی میوه زیتون تلخ در غلظت 80 میکروگرم بر میلی لیتر پس از 36 ساعت باعث 100 درصد مرگ و میر روی شته ها می شود که در مقایسه با عصاره پوست لیموترش به طور معنی داری بیشتر بود. همچنین در این مطالعه، مقدار فنل کل در عصاره میوه زیتون تلخ 2/74 میلی گرم بر گرم وزن تر) نسبت به عصاره پوست لیموترش 1/79 میلی گرم بر گرم وزن تر بیشتر بوده است که میتواند با اثر کشندگی بالاتر زیتون تلخ روی این شته ها در ارتباط باشد. نتایج این تحقیق می تواند در کنترل شته های مذکور برای تولید محصولات سالم و ارگانیک مفید باشد.

کلیدواژه ها

ترکیبات ثانویه گیاهی، غلظت، فنل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.