بررسی صفات و تحمل به خشکی در ژنوتیپهای لوبیای معمولی (Phaseolus vulgaris L.) تحت شرایط نرمال و تنش خشکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPR-8-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 483
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه قراجه داغی

دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه تهران

محمدرضا بی همتا

عضو هییت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

سیدعلی پیغمبری

عضو هییت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

مریم رضایی نیا

دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه تهران

چکیده

به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و تعیین تنوع فنوتیپی و رابطه عملکرد دانه در بوته با سایر صفات مورد بررسی تحت تنش خشکی آزمایشی با 35ژنوتیپ لوبیا در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار تحت دو شرایط نرمال و تنش خشکی در مزرعه آموزشی-پژوهشی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران در سال زراعی 1391- 92 اجرا گردید. نتایج تجزیه های آماری نشان داد که بین ژنوتیپها از نظر صفات مورد بررسی اختلاف معنیداری وجود داشت که دال بر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپها بود. با توجه به نتایج حاصل از همبستگیهای فنوتیپی، رگرسیون مرحله ای، تجزیه علیت در هر دو شرایط نرمال و تنش، صفات وزن دانه با غلاف، عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، از جمله صفات مهم و تاثیرگذار بر عملکرد دانه بودند و میتوان با گزینش و بهنژادی برای این صفات، عملکرد دانه در بوته را به نحو مطلوبی افزایش داد. بر اساس تجزیه به عاملها در هر دو شرایط پنج عامل شناسایی شدند که در مجموع تحت شرایط نرمال 83/76 و تحت شرایط تنش 79/08درصد از تغییرات کل را توجیه کردند. در ارزیابی تحمل به خشکی شاخصهای میانگین بهره وری، میانگین هندسی بهرهوری، میانگین هارمونیک بهره وری و شاخص تحمل به تنش که بیشترین همبستگی معنیدار را با عملکرد در شرایط نرمال و تنش داشتند، بهعنوان شاخصه ای برتر برای غربال ژنوتیپهای متحمل معرفی شدند. بر اساس نمودار بایپلات ترسیم شده با استفاده از نه شاخص تحمل به خشکی و عملکرد در شرایط نرمال و تنش، ژنوتیپهای 25، 27 و 28 بهعنوان ژنوتیپهای متحمل با عملکرد بالا و ژنوتیپهای 7، 10، 22 و 23 به عنوان ژنوتیپهای حساس به خشکی معرفی شدند.

کلیدواژه ها

تجزیه به عاملها، تجزیه کلاستر، شاخصهای تحمل، لوبیا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.