بررسی مکانیزمهای شورآب رقیق در ازدیاد برداشت مخازن هیدروکربوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی تحقیقات راهبردی درشیمی و مهندسی شیمی با تاکید بر فناوری های بومی ایران
  • کد COI اختصاصی: CBGCONF06_231
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا خیابانی

گروه مهندسی نفت، انستیتو مهندسی نفت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

علی خیابانی

گروه مهندسی نفت، پردیس علوم فناوریهای نوین، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

چکیده

امروزه نیاز به انرژی و فرآورده های نفتی در دنیا باعث برداشت های بیرویه و در نتیجه افت فشار مخازن نفتی شده است که یکی از مهم ترین چالشهای مدیریت مخازن، بهینه سازی بازیافت نفت و ازدیاد برداشت میباشد. فرضیات متعددی در رابطه با ساز و کارهایی فیزیکی از قبیل حفظ فشار و قابلیت جاروب در فرآیند ازدیادبرداشت را عامل تولید نفت می دانند. با این وجود برخی از مشاهدات نشان داده است که فرآیندهای شیمیایی و شورآب رقیق تزریقی قادر خواهند بود که ضریب بازیافت نفت را بهبود بخشند. تجربیات آزمایشگاهی و تحقیقات میدانی همگی نشان داده اند که در تزریق شورآب با غلظت بالا تاثیری زیادی بر ترشوندگی و تولید نفتهای باقی مانده که توسط سنگ جذب شده اند را ندارد، اما در تزریق شورآبهای با غلظت پایین باعث تغییرات برهمکنش بین سیالات مخزن و سنگ سیال میشوند و با کاهش تراوایی در مخازن ماسه سنگی و تغییر ترشوندگی برداشت نفت را افزایش میدهد. در این پژوهش مکانیزمهای مخازن ماسه سنگی و کربناته در حضور شورآبهای با غلظت پایین و تاثیرات یونهای دو ظرفیتی و تک ظرفیتی روی ترشوندگی پرداخته میشود.

کلیدواژه ها

شورآب رقیق، ازدیاد برداشت، تغییر ترشوندگی، سیلاب زنی، یون تک ظرفیتی، یون دو ظرفیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.