تأثیرشوری ناشیاز کلرورسدیم و کلسیم برجوانه زنی و رشدگیاهچه کلزا (Brassica napus)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: اولین همایش ملی دانه های روغنی
  • کد COI اختصاصی: NOILP01_340
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 902
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سولماز نجفی

کارشناس ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اروم

علیرضا پیرزاد

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

رضا درویش زاده

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

نتایج بررسی جوانهزنی و رشدگیاهچه کلزا تحت سطوح مختلف شوری ناشی از کلرورسدیم و کلسیم نشان داد که اثر نوع نمک بر شاخصجوانهزنی و طول ریشهچه، و غلظت نمک بر شاخصو زمان 50 % جوانه زنی، طولریشه چه، وزنتر ساقه چه و ریشه چه و وزن خشک ریشه چه و اثرمتقابل بین نوع و غلظت نمک بر درصد، سرعت و کاهش جوانه زنی، طول ساقه چه و وزن خشک ساقه چه نشان داد که روند تغییرات غلظت های مختلف 3 ترکیب نمک بر روی این صفات متفاوت است. بیشترین ( 57 ) و کمترین ( 52 ) شاخص جوانه زنی به ترتیب مربوط به کلریدکلسیم و کلریدسدیم بود. با افزایش تدریجی غلظت نمک مقدار این شاخص کاهش و در بالاترین غلظت به حداقل ( 35 ) رسید. کمترین زمان 50 %جوانه زنی در شاهد (23ساعت) به دست آمد و با افزایش غلظت نمک طولانیتر ( 54 ساعت) شد. بیشترین طول ریشه چه (2/8 سانتیمتر) از کلریدسدیم حاصل شد ولی با اعمال کلریدکلسیم (2/1 سانتیمتر) کاهش یافت. همچنین بیشترین طول ریشه چه (3/4 سانتی متر)از تیمار شاهد به دست آمد و با افزایش غلظت از طول آن کاسته (1/5 سانتیمتر) شد. بیشترین ( 37 میلیگرم) و کمترین غلظت نمک یکسان بود ولی در شاهد کاهش ( 2میلیگرم) یافت. بیشترین وزنخشک ریشه چه (0/54 میلیگرم) مربوط به شاهد بود که با افزایش غلظت نمک کاهش یافت. مقایسه میانگین ترکیبات تیماری کاهش درصد و سرعت جوانه زنی را در بالاترین غلظت هر دو نمک در کنار هم نشان داد. همچنین کاهش معنیدار طول ساقه چه با افزایش غلظت هر سه منشاء شوری مشاهده شد ولی کاهش وزن خشک ساقه چه فقط در بالاترین غلظت کلریدکلسیم حاصل گردید.

کلیدواژه ها

جوانه زنی، شوری، کلریدسدیم، کلریدکلسیم، کلزا، گیاهچه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.