مروری بر مطالعه عوامل موثر بر طراحی و ساخت جاده های جنگلی در ناحیه رویشی هیرکانی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه جاده، دوره: 51، شماره: 101
  • کد COI اختصاصی: JR_ROAD-51-101_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 483
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صغری کی بندری

دانشجوی دکتری، گروه جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

سید عطااله حسینی

استاد، گروه جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

جاده­ها در مدیریت جنگل ضرورتی انکارناپذیرند و بدون آنها امکان دستیابی به اهداف گوناگون مدیریتی و دسترسی دائمی به قسمت­های مختلف جنگل وجود ندارد. اهداف اقتصادی، حفاظتی و خدماتی فقط با ساخت شبکه مناسبی از جاده­های دسترسی به جنگل ممکن است. از آنجایی که جنگل­های شمال کشور تنها منبع اصلی طبیعی برای تامین چوب مورد نیاز صنایع کشور می باشد، اهمیت این اهداف قابل توجه است. بنابراین اولین قدم در اجرای هر طرح جنگلداری، طراحی و احداث یک شبکه جاده با تراکم و درصد پوشش مناسب در منطقه مورد نظر می­باشد. بدون جاده دسترسی به بیشتر تولیدات و خدمات جنگل ممکن نخواهد بود، البته لازم به ذکر است که ساخت جاده جنگلی بیشترین تاثیر را در عملیات بهره­برداری جنگل دارد که موجب تخریب محیط­زیست جنگل می­شود. از طرفی جاده جنگلی به علت هزینه­های سنگین مربوط به طراحی و احداث و نیز اثرات منفی بر محیط و حیات وحش دارای اهمیت ویژه­ای است به همین دلیل در تمام مراحل تهیه پروژه و ساخت جاده­های جنگلی سعی بر این است که شبکه جاده­ای طراحی و ساخته شود که علاوه بر دسترسی آسان به تمام سطح جنگل، کمترین صدمه را به محیط زیست بزند. یکی از مواردی که در طرح­ریزی جاده باید مدنظر باشد بحث چشم­انداز توریست و تفریح می­باشد که جاده­ای کاملا مناسب می­تواند به ظرفیت تفریحی مناسب بیا­فزایند.  بدین صورت در طراحی جاده لازم است به حفظ زیبایی و تعادل اکولوژیک جنگل و حفظ تنوع زیستی و حفظ پایگاه­های زیستی گونه­های در معرض خطر و حفظ ماهیت نواحی حفاظتی شکارگاه ماهی­گیری، دیگر تفریح­گاه­های محلی و نیازهای اقتصادی، اجتماعی و نماسازی توجه گردد. روش مطالعه این تحقیق به صورت کیفی و با مرور منابع کتابخانه­ای بوده است. مرور مطالعات انجام شده نشان می­دهد که در طراحی شبکه جاده­ای جنگل باید تمام جوانب را لحاظ کرد و تمام فاکتورهای تاثیرگذار از قبیل فیزیوگرافی، خاک­شناسی، زمین­شناسی، پوشش گیاهی و عوامل اقتصادی-اجتماعی را جهت حفاظت و بهره­وری بهینه مدنظر قرار داد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.