حکومت اسلامی، معیار تشخیص و شاخصه های عملی
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه دانش حقوق عمومی، دوره: 3، شماره: 7
- کد COI اختصاصی: JR_SHORA-3-7_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 3201
نویسندگان
استادیار دانشکده ی حقوق پردیس فارابی دانشگاه تهران
دانشجوی دکتری حقوق عمومی پردیس فارابی دانشگاه تهران
چکیده
حکومت اسلامی محوری ترین موضوع اندیشه سیاسی اسلام است که اسلام شناسان از مناظر گوناگونی به آن نگریستهاند. با وجود این، همچنان معیار واحد و روشنی به منظور تشخیص و قضاوت دربارهی اسلامی بودن یا نبودن یک حکومت وجود ندارد. از سوی دیگر، برای تشکیل حکومت اسلامی در عرصهی عمل یا حرکت حکومت های موجود در جوامع اسلامی به سمت الگوی مطلوب خود، باید شاخصههایی اجرایی از متن شریعت استخراج کرد تا راهگشای حکمرانان و مردم در تحقق عملی حکومت اسلامی باشند. این مقاله با هدف استخراج این معیار نظری و همچنین شاخصههای اجرایی و عملی آن، سعی کرده است با مراجعه به منابع اسلامی و بهرهگیری از روش تحلیلی به این مهم دست یابد. در این زمینه به نظر می رسد حکومتی را می توان اسلامی نامید که در صدد اجرایی کردن تمامی ابعاد شریعت اسلام در سطح جامعه باشد؛ به تعبیر دیگر میتوان از آن با عنوان اصل حاکمیت شریعت در حکومت اسلامی یاد کرد. تحقق عملی و واقعی حاکمیت شریعت نیز در گرو وجود سه شاخصه است: 1- لزوم قانونگذاری منبعث یا در چارچوب شرع، 2- مشروعیت حاکم و هیات حاکمه؛ و در نهایت 3- شیوهی حکمرانی شرعی یا اسلامی.کلیدواژه ها
حاکمیت الهی, حاکمیت شریعت, حکمرانی, حکومت اسلامی, مشروعیتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.