بررسی امکان سنجی ساماندهی سنگ نگاره های تیمره در قالب سایتموزه، مطالعه موردی منطقه سرکوبه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI04_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 689
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم زنگنه

کارشناس ارشد معماری داخلی دانشگاه معماری و هنر پارس

چکیده

هنرهای صخرهای کهن ترین آثار تاریخی و هنری بجا مانده از بشرند و از بهترین پنجره های رو به گذشته های دور است که از طریق آنها میتوان از منظرهای گوناگون زندگی انسانهای اعصار کهن را رصد کرد. این آثار، اسناد دست اولی هستند که پژوهشگران را با ترجمان فرهنگها در اقلیمها و زمانهای متفاوت آشنا می کنند. یکی از مناطق مهم هنر صخرهای ایران، واقع در استان مرکزی، شهرستان خمین و منطقه ای به نام تیمره است که حاوی منابع عظیمی از سنگنگاره های تاریخی و باستانی ایران است. سنگنگاره ها در دنیا از منظرهای گوناگون دارای ارزش و اهمیت هستند و به همین جهت در نگهداری و معرفی ملی و جهانی آنها تلاشهای وسیع انجام میشود. گردآوری اطلاعات در این مطالعه از طریق روش کتابخانه ای و میدانی بوده است. در روش کتابخانهای مبنای تحقیق بر اساس گردآوری اطلاعات موردنیاز از طریق کتابخانه ها و مراکز میراث فرهنگی کشور و پایان نامه های دانشگاهی و مطالعات و مقالات فارسی و انگلیسی موجود در این زمینه و سایتهای یونسکو، ایکوم و وبسایتهای موسسات جهانی در ارتباط با آثار تاریخی جهان بوده است. و مبنای روش میدانی نیز علاوه بر آشنایی نگارنده با منطقه موردنظر، بر اساس مراجعه به سایت و بازدید محوطه های باستانی این منطقه و استفاده از اطلاعات ساکنین قدیمی منطقه استوار است. تحقیق حاضر بر اساس هدف، از نوع تحقیقات تاریخی و توصیفی است؛ بنابراین این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، در حوزه تاریخی و با بهره گیری از ابزارهای مشاهده و مطالعات اسنادی به انجام رسیده است. هدف اصلی این مطالعه معرفی محوطه های سنگ نگاره های باستانی روستای سرکوبه در منطقه تیمره است. مطالعه حاضر ضمن بررسی سنگ نگاره های روستای سرکوبه واقع در استان مرکزی، شهرستان خمین و منطقه تیمره به بررسی امکان ساخت سایت موزه و طرح ساماندهی این محوطه ها در این منطقه، جهت حفظ و معرفی سنگ نگاره ها و ایجاد امکان جذب گردشگران میپردازد. در مطالعه پیش رو 6 سایت اصلی سنگ نگاره های این روستا معرفی و نقشه های جانمایی آنها ارائه شده است. در نتیجه بررسی منطقه مورد مطالعه به جهت تعدد نگاره ها و با توجه به وجود بستر تاریخی و اجتماعی مناسب، به لحاظ امکان سنجی احداث سایت موزه، مستعد ارزیابی شد.

کلیدواژه ها

سنگ نگاره های تیمره، طرح ساماندهی- حفاظت- سایتموزه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.