بررسی پتانسیل استفاده از دوغاب زیستی در پر کردن خلل و فرج سنگ

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی معدنکاری و صنایع معدنی سبز ایران
  • کد COI اختصاصی: ICGMMI02_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عارف فیاضی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معدن_مکانیک سنگ دانشگاه زنجان

رامین دوست محمدی

عضو هیئت علمی دانشیار گروه مهندسی معدن دانشگاه زنجان

چکیده

توده های سنگی تعداد قابل توجهی خلل و فرج با ابعاد و اشکال گوناگون دارند که میتوان جهت پر کردن آن از روشهای مختلفی بهره برد. تزریق دوغاب زیستی از طریق ترسیب میکروبیولوژیکی کلسیم کربنات (MICP) داخل خلل و فرج سنگ یکی از این روشها است که توسط فعالیت اوره آزی انجام میشود. آزمون بصری، سرعت موج و تعیین درصد کلسیم کربنات محتوی از جمله آزمونهای مفید جهت سنجش میزان پرشوندگی خلل و فرج سنگ میباشند. در این پژوهش 10 سیکل تزریق دوغاب زیستی بر روی سنگ تراورتن سابنخورده انجام شد که در آن، سرعت موج از 5500 m/s به 7300 m/s و به میزان 32/7% افزایش یافت. جرم سنگ از g 2347/8 به 2407/5 g و جرم رسوب کلسیم کربنات برجای مانده در خلل و فرج به 59/7 g رسید. از طریق آزمون بصری نیز پرشدگی مطلوب خلل و فرج مشاهده گردید. با توجه به نتایج فوق، این مهم حاصل گردید که پر کردن خلل و فرج سنگ با استفاده از تکنیک تزریق دوغاب زیستی به خوبی قابل انجام است و سبب حفظ پایداری توده های سنگی میشود.

کلیدواژه ها

دوغاب زیستی، خلل و فرج، سنگ، سرعت موج.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.