تحلیل موسیقی درونی منظومه های غنایی زهره و منوچهر ایرج میرزا و ایرج و هوبره قاسم لاربن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی متن‌پژوهی ادبی نگاهی تازه به متون حماسی
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI08_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 486
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عارف کمرپشتی

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بابل

مریم سلیمان پور

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بابل

چکیده

موسیقی جزء جدایی ناپذیر شعر است که به چهار نوع بیرونی، کناری، درونی و معنوی تقسیم می شود. موسیقی درونی شعر برآمده از کلماتی است که با بکارگیری آرایه هایی چون: جناس، سجع، تصدیر، هم حروفی و هم صدایی نمود می یابد تا همسو با وزن شعر، کلمات نیز در هر بیت، موسیقی آفرین شوند و گوشنوازی و دلنشینی شعر افزون گردد. پژوهش حاضر، مثنوی های زهره و منوچهر ایرج میرزا و ایرج و هوبره قاسم لاربنآخرین منظومه های غنایی کلاسیک ادبیات فارسی را با روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار داده و به این پرسش پاسخ میدهد که برجستگی موسیقی درونی کدام منظومه بیشتر است و به چه دلیل یافته های تحقیق بیانگر آن است که موسیقی درونی منظومه ایرج و هوبره نسبت به زهره و منوچهر با برتری بسامد سجع متوازی (31/5% به 23/05%)، جناس (43/91% به 32/81%) به ویژه تاثیر جناس مضارع، هم صدایی مصوت آ (72/65% به 61/09%) و هم حروفی صامت ر (20/07% به 15/29%) برجسته تر است. اشتراک وزن و حرف روی در سجع متوازی، واقع شدن بیشتر کلمات سجع متوازی به صورت جناس مضارع، تاثیر مصوت بلند آ در القای مضامین منظومه های غنایی در بیان تفاخر، غم، اندوه و ... ، نیز نقش صامت ر در روانی و حرکت کلمات، موسیقی درونی منظومه ایرج و هوبره را برجسته تر ساخته است.

کلیدواژه ها

موسیقی درونی، ایرج میرزا، منظومه زهره و منوچهر، قاسم لاربن، منظومه ایرج و هوبره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.