استفاده از روش خوشه بندی برای ارزیابی میزان بندش سیمان پشت لوله جداری/آستری در چاه های نفت و گاز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش بین المللی توسعه فناوری در نفت , گاز ,پالایش و پتروشیمی
  • کد COI اختصاصی: OILBCNF01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 684
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کتایون رضایی پرتو

دکتری رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، استادیار پژوهشگاه صنعت نفت

حسن باقری

کارشناس پتروفیزیک شرکت ملی حفاری ایران و دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی اکتشاف نفت دانشگاه صنعتی سهند، تبریز

چکیده

سیمانکاری پشت لوله جداری/ آستری یکی از عملیات مهم در چاه های نفت و گاز است که امروزه متداول ترین روش جهت بررسی میزان بندش سیمان پشت لوله جداری/ آستری، استفاده از نمودارهای چاه پیمایی بندش سیمان می باشد . در این مطالعه برای اولین بار از روش خوشه سازی MRGC جهت تفسیر میزان بندش سیمان پشت لوله جداری/آستری استفاده شد. برای این منظور به طور نمونه اطلاعات نمودارهای متداول ارزیابی بندش سیمان ،(CBL/VDL)، آستری 5 اینچ در یک چاه مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا با استفاده از قرائت دو نمودار شاخص بندش (BI) و دامنه (AMP) و استفاده از روش خوشه سازی MRGC، قرائت این دو نمودار به دسته های مختلفی ( 4 دسته) تقسیم بندی شد و فواصل دارای درصد بندش سیمان مختلف همراه با ضخامت های متفاوت با تفکیک مناسب از هم جدا شد. در ادامه، نتایج بدست آمده از روش خوشه سازی با نتایج تفسیر دستی (سنتی) نمودارهای شاخص بندش (BI) و دامنه (AMP) و همینطور نمودار چگالی متغیر (VDL) که بطور معمول در شرکت های نفتی انجام می شود، مطابقت داده شد. در نتیجه مشخص شد که استفاده از روش خوشه سازی می تواند تفکیک فواصل دارای درصدهای مختلف بندش سیمان را با دقت بسیار بیشتری نسبت به روش متداول دستی تشخیص دهد. این روش می تواند کاربرد بسیار گسترده ای در تمامی شرکت های نفتی، بخصوص شرکت های حفاری و مطالعاتی در جهت افزایش دقت شناسایی فواصل با درصد سیمان مختلف، صرفه جویی در زمان تفسیر داده های بندش سیمان و یکسان سازی تفسیر نمودارهای بندش سیمان داشته باشد.

کلیدواژه ها

خوشه سازی، نمودار ارزیابی سیمان، روش MRGCT عملیات سیمانکاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.