سواد سلامت دهان و ارتباط آن باکیفیت زندگی در مادران باردار شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش ملی ارتقا سلامت فرد،خانواده و جامعه
  • کد COI اختصاصی: CHRC01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 383
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاجر شکرچی زاده

استادیار، گروه دندانپزشکی اجتماعی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران

مژده شهپری

دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران

فاطمه مهدیخانی

دانشجوی دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه سلامت دهان در دوران بارداری نقش بسیار حیاتی در سلامت عمومی زن باردار و نوزاد تازه متولد شده دارد. بیماری هایدهان در طول بارداری ممکن است کیفیت زندگی مادران را به طرق مختلفی تحت تاثیر قرار دهد. لذا، هدف از مطالعه حاضرتعیین سواد سلامت دهان مادران باردار و ارتباط آن با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در زنان باردار می باشد.روش پژوهش حاضر از نوع تحلیلی و به روش مقطعی بود که در آن 200 زن باردار مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان دکترشریعتی شهر اصفهان به روش نمونه گیری آسان مورد مطالعه قرار گرفتند. سواد سلامت دهان از طریق پرسشنامه OHL-AQ (Oral Health Literacy-Adult Questioner) و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان از طریق پرسش نامه OHIP-14 (Oral Health Impact Profile-14) سنجیده شد. آزمون T مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و آنالیز رگرسیون خطی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.یافته ها میانگین سنی مادران 83 4 ± 5 29 سال (دامنه 41 - 18) بود. نزدیک به نیمی از آنها (%5 49) سطح تحصیلات دیپلم و%84 خانه دار بودند. میانگین نمره سواد سلامت دهان مادران 18 3 ± 66 9 از ماگزیمم نمره 17 (%79 56) بود و با سطح تحصیلاتآنها رابطه معناداری داشت (001 0 P). میانگین نمره کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان 9 ± 16 13 از ماگزیمم نمره 56(49 23) بود. بین نمره سواد سلامت دهان و نمره کیفیت زندگی همبستگی ضعیفی به مقدار 63 0 وجود داشت (001 0 P). براساس آنالیز رگرسیون خطی، تحصیلات (040 0 = P)، شاخص پوسیدگی (039 0 = P) و سواد سلامت دهان (001 0 P) تاثیرمعنی دار بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان داشتند.نتیجه گیری سواد سلامت دهان مادران باردار در حد متوسطی بود. از طرفی، تاثیر مشکلات دهان بر کیفیت زندگی آن ها پایینبود. مادرانی که تحصیلات بالاتری داشتند از سواد سلامت دهان بالاتری برخوردار بودند ولی تاثیر مشکلات دهان بر کیفیت زندگیآنها را بیشتر بود. بین سواد سلامت دهان و تاثیر مشکلات دهان بر کیفیت زندگی همبستگی ضعیفی وجود داشت که می تواندمتاثر از سطح تحصیلات افراد باشد. افراد تحصیلکرده و با سواد سلامت دهان بالاتر، تاثیر مشکلات دهان بر زندگی خود را باحساسیت بالاتری گزارش می دهند.

کلیدواژه ها

سواد سلامت دهان، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان، بارداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.