توابع فازی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی در مکانیابی بهینه احداث انجیرستان در حوضه دریاچه بختگان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی کاربرد مدل های پیشرفته تحلیل فضایی(سنجش از دور و GIS) در آمایش سرزمین
  • کد COI اختصاصی: GISLS03_107
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 537
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا بهنام

کارشناس ارشدسنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی

علی اکبر جمالی

دانشیارگروه gis و آبخیزداری، واحد میبد، دانشگاه آزاداسلامی، میبد، ایران

سیدعلی الحسینی المدرسی

دانشیارگروه سنجش ازدور و GIS دانشگاه آزاداسلامی واحدیزد یزد ایران

رامین اریانفر

کارشناس ارشدکشاورزی مرکزتحقیقات کاربردی هواشناسی استان فارس

چکیده

ویژگیهای درخت انجیر و مقاومت آن در مقابل عوامل نامساعد محیطی باعث شده این درخت باارزش به طیف وسیعی از شرایط آب و هوائی و خاکی سازگار باشد. در این پژوهش بهمنظور شناسایی مکانهای مناسب احداث انجیرستان در حوزه دریاچه بختگان از مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP استفاده شد، عوامل موثر بر تصمیم گیری به دو دسته عوامل طبیعی و اقتصادی تقسیم شدند که عوامل طبیعی عبارتند از ارتفاع، شیب، جهت شیب، خاک، دما، بارش و عوامل اقتصادی که شامل فاصله از جاده، روستا، شهر و آبراهه ها میگردند و محدودیتها که حریم مناطق مسکونی شهر و روستا، جاده و آبراه هها میباشند. به منظور مقایسات زوجی پرسشنامه هایی طراحی و از 20 کارشناس کشاورزی و باغداران باتجربه استهبان و نیریز نظرخواهی صورت گرفت. با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی اهمیت نسبی معیارها تعیین شد. نتایج حاکی از این است که فاکتورهای بارش و دما، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند و 4 عامل اقتصادی دارای کمترین اهمیت میباشند. در مرحله بعدی نقشه های اهمیت نسبی هر پارامتر تهیه و با همپوشانی نقشه ها، نقشه پتانسیل کشت انجیر دیم در منطقه مورد مطالعه به دست آمد. نتایج نشان داد که 11 درصد از مساحت منطقه مورد مطالعه برای کشت انجیر دیم کاملا مناسب و 30 درصد مناسب، 37 درصد اراضی در طبقه متوسط، 16 درصد نامناسب و 6 درصد از اراضی که حریم جاده ها و مناطق مسکونی و آبراهه های فصلی میباشندکاملا نامناسب میباشند.

کلیدواژه ها

انجیرستان، تحلیل سلسله مراتبی، مکانیابی، نقشه شاخص ترکیبی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.