تحلیل رفتار شهروندان تهرانی در استفاده از حمل و نقل عمومی: کاربرد نظریه رفتار برنامه ریزی شده
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: دوفصلنامه تحلیل های اقتصادی توسعه ایران، دوره: 6، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_EDP-6-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 515
نویسندگان
دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی
دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی
دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد محیط زیست دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده
امروزه موضوع ترافیک و آلودگی هوا در کلانشهرها به چالشی فراگیر تبدیل شده و راهکارهای متعددی نیز برای کاهش اثرات آن در شهرهای مختلف ارائه گردیده است. در سالهای اخیر، تمرکز بر راهکارهای متکی بر اقتصاد رفتاری مورد توجه پژوهشگران در کشورهای توسعه یافته قرار گرفته است. بر این اساس، لازم است تا برای کاهش معضلاتی چون ترافیک و آلودگی هوا در کلانشهرها به عوامل بنیادین ایجادکننده آنها توجه نمود و در این میان، درک رفتار افراد و تلاش برای تغییر رفتار آنها، لازمه تغییر الگوی سفر شهروندان محسوب میشود. الگوی نظری مورد استفاده در این پژوهش، نظریه رفتار برنامهریزی شده است که بر اساس آن، قصد انجام یک رفتار مشخص توسط سه عامل باورهای رفتاری، باورهای هنجاری و باورهای کنترل تحت تاثیر قرار میگیرد. در این پژوهش با رویکرد پیمایشی، تعداد 375 پرسشنامه با روش نمونهگیری طبقهای در سطح شهر تهران تکمیل گردید. نتایج حاصل از کاربرد لجستیک ترتیبی چندگانه، نشان میدهد که متغیرهای سطح تحصیلات، سن، نگرش و کنترل درک شده، تاثیر معنی داری بر رفتار حمل و نقلی شهروندان تهرانی دارد. همچنین متغیرهای ازدحام، زمان، دسترسی، پرستیژ و متغیر هنجار غیرمستقیم که بیان کننده رفتار دوستان و افرادی است که برای شخص مهم هستند، بر رفتار فرد در استفاده از حمل و نقل عمومی تاثیرگذارند. همچنین با افزایش سطح تحصیلات، تمایل به استفاده از حمل و نقل عمومی افزایش می یابد.کلیدواژه ها
حمل و نقل عمومی, نظریه رفتار برنامه ریزی شده, کنترل درک شده, هنجار ذهنی, نگرشاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.