شهر فشرده، فرم شهری پایدار؟

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین همایش توسعه شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: CSUD01_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 7459
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گلدیس وحیدی

دانشجوی دکترای شهرسازی دانشگاه تهران

چکیده

توسعه پایدار مفهومی است که در ادبیات شهرسازی معاصر مطرح شده و در تحقیقات این توافق عمومی حاصل شده که توسعه پایدار ضروریست. بدین ترتیب تلاش هایی در جوامع مختلف در جهت تحقق آن و تدقیق شکلی از شهر که مطابق با ماهیت پایداری باشد، انجام شده است. شکل شهر در این مطالعه در دو دسته کلی شهر فشرده و پراکنده بررسی شده که فشردگی شهری در مقابل پراکندگی قرار گرفته است. شهر فشرده به معنای افزایش استفاده از زمین در مطالعات پیشین به وسیله شاخص های تراکم، ترکیب کربری و افزون سازی مشخص شده است. در برخی مطالعات شهر فشرده را پایدارترین فرم و اهداف توسعه پایدار را در فشردگی شهری متجلی می دانند. این مطالعات مزایای فشردگی را قابلیت دسترسی بهتر به تسهیلات، افزایش جذابیت اقتصادی، عدم گسترش افقی و مصون ماندن اراضی با ارزش کشاورزی و زیست محیطی عنوان می کنند. در مقابل پژوهش های دیگری توسعه فشرده را دارای مضراتی چون تراکم های بالای ساختمانی و کاهش استفاده از نور و هوا برای ساکنین و افزایش قیمت زمین می دانند. لذا در مورد چگونگی شکل شهر در حصول به اهداف توسعه پایدار تناقضاتی وجود دارد. این مقاله با تحلیل و جمع بندی نتایج مصالعات در پی پاسخ به این سوال اساسی بوده است که آیا فرم شهر فشرده مطابق با اهداف توسعه پایدار است؟ به منظور پاسخگویی به این سؤال فشردگی شهری مشخصاً تعریف و در نهایت این نتیجه حاصل شده است که: نمی توان به طور مطلق افزایش فشردگی را معادل افزایش پایداری در نظر گرفت. بنابراین حد مطلوب فشردگی و پراکندگی با هدف حصول پایداری را می بایست در یک محدوده خاص با توجه به ویژگیهای آن محدوده و برقراری تعادل در مزایا و معایب انواع فرم های شهری برای آن مشخص کرد.

کلیدواژه ها

پایداری، شهر فشرده، پراکندگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.