تاثیر تنش های خشکی و شوری بر ویژگی های جوانه زنی، کربوهیدرات محلول و پرولین گیاه Atriplex halimus

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMS-6-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 438
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده دیلم

گروه مرتع داری دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

حامد روحانی

گروه آبخیزداری دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

حسین صبوری

گروه تولیدات گیاهی دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

ابراهیم غلامعلی پورعلمداری

گروه تولیدات گیاهی دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

چکیده

تنش‎های خشکی و شوری یکی از مهمترین عامل محدود کننده در رشد گیاهان می‎باشد. بر این اساس به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی، کربوهیدرات محلول و پرولین Atriplex halimus در مواجه با تنش های خشکی و شوری در مرحله جوانه‎زنی و گیاهچه‎ دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کامل تصادفی درسه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش های تنش خشکی و شوری در 5 سطح شامل 0، 4-، 8-، 12- و 16- بار بود که به ترتیب با استفاده از مانیتول و کلرید سدیم تحت دو آزمایش جداگانه اعمال شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اثر تنش های خشکی و شوری بر صفات درصد و سرعت جوانه‎زنی، ‎طول ریشه چه و ساقه چه، شاخص بنیه بذر، وزن‎خشک ساقه‎چه و ریشه‎چه، غلظت کربوهیدرات محلول و پرولین A halimus در سطح یک درصد تاثیر معنی دار داشت. مقایسه میانگین نشان داد که کلیه صفات جوانه زنی با افزایش خشکی و شوری کاهش یافت. البته حداکثر طول ریشه چه در تیمار 4- بار خشکی و شوری مشاهده شد. در تمامی تیمارهای شوری گیاه قادر به جوانهزنی بود. اما در اعمال تنش خشکی تا غلظت 12- بار مانیتول جوانه زنی مشاهده شد. همچنین محتوی پرولین و کربوهیدرات محلول با افزایش تنش شوری و خشکی بهطور معنیداری افزایش پیدا کرد. به طور کلى، شاخصهای جوانهزنی و مورفولوژیکی گونه مورد مطالعه شرایط شوری را بهتر از خشکی تحمل کرد. همچنین در مرحله جوانهزنی نسبت به گیاهچه به تنش حساس بوده و وقوع تنش در این شرایط میتواند سبب کاهش درصد و سرعت جوانهزنی شود.

کلیدواژه ها

بنیه بذر, کلرید سدیم, مانیتول, هیدروپونیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.