مقایسه پذیرش تکنولوژی بانکداری اینترنتی بین مشتریان بانکهای ملی و سامان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی بازاریابی خدمات مالی
  • کد COI اختصاصی: FSMC02_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1755
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی ثریایی

استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی بابل

سیدعلی سجادی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه آزاد اسلامی بابل

سیده مرضیه سجادی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه آزاد اسلامی بابل

چکیده

پیشرفتهای تکنولوژی در عرصه بانکداری راههای جدیدی در اداره امور روزمره بانکداری، خصوصا از طریق کانالهای بانکداری اینترنتی، بوجود آورده است . پذیرش و مورد قبول واقع شدن خدمات بانکی اینترنتی در بسیاری از نقاط جهان سرعت گرفته است. یکی از مهم ترین مدلهای کاربردی در مطا لعه میزان پذیرش سیستم اطلاعات از جانب مشتری، مدل پذیرش تکنولوژی TAM است i . اهدافی که این تحقیق به دنبال دارد شامل ( 1) تعیین اهمیت فاکتورهای مهم مدل TAM اعم از سودمندی، راحتی استفاده، لذت (بهره مندی)، میزان اطلاعات، امنیت وکیفیت اتصال اینترنت بر استفاده ا ز بانکداری اینترنتی و ( 2) تعیین پذیرش تکنولوژی بانکداری اینترنتی از جانب مشتریان بانک ملی ایران بر اساس فاکتورهای مدل TAM , تعیین پذیرش تکنولوژی بانکداری اینترنتی از جانب مشتریان بانک سامان بر اساس فاکتورهای مدل TAM , مقایسه فاکتورهای مهم مدل TAM بین دو بانک مذکور می باشند.

کلیدواژه ها

بانکداری اینترنتی، رفتار مشتری، (مدل پذیرش تکنولوژیTAM بانک ملی ایران، بانک سامان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.