نقش رهبران جوامع اسلامی در عزت یا ذلت امت ها با تکیه بر قرآن کریم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: یازدهمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی
  • کد COI اختصاصی: QURANIC11_258
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 587
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن دیمه کار گراب

استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده تربیت مدرس قرآن مشهد مقدس

محمدعلی طاهری نژاد

استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده تربیت مدرس قرآن مشهد مقدس

چکیده

جوامع بشری به میزان توانمندی های فرهنگی، علمی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی به امت های پیشرو و مقتدر و یا امت های عقب مانده و ضعیف تبدیل خواهند شد، این امر که از آن به عزت یا ذلت یاد می شود به زمینه ها و عوامل گوناگونی بر می گردد که بررسی آن نقشه راه عزت را فراوری همه جوامع بشری ترسیم می کند. نظر به نقش کلیدی رهبران در پیروزی یا شکست جوامع اسلامی و نیز نظر به کارآمدی قرآن کریم در ترسیم الگوی پیشرفت و اقتدار، این نوشتار به بررسی نقش رهبران جوامع اسلامی در عزت یا ذلت امت ها با تکیه بر قرآن کریم می پردازد. بررسی این موضوع که به روش توصیفی تحلیلی سامان یافته است نشان می دهد اصولی چون اجتناب از رهبران طاغوت و پیروی از رهبران الهی، تعمیق روحیه اخلاص، خداباوری و خودباوری، ارتقاء عقلانیت، معرفت دینی، نفی وابستگی به بیگانگان مهمترین اصول بنیادین پیشرفت و اقتدار امت ها از منظر قرآن کریم به شمار می رود. شاخص هایی چون تاسی به تدبیر و سیاست نبوی و علوی، پیشرفت در عرصه علم و فنآوری، بکارگیری نخبگان در نظریه پردازی و اداره امور، پیشگیری از نفوذ نیروها و اندیشه های بیگانه، سیاست اخلاق بنیان، مواجهه با چالش های اجتماعی و فرهنگی، بهره گیری از همه ظرفیت ها به ویژه مشارکت مردمی، توسعه فرهنگ جهاد، مقاومت و شهادت در عرصه استکبارستیزی، افزایش توان دفاعی، مواجهه با جاهلیت مدرن، پیشبرد وحدت اسلامی، آینده پژوهی امت اسلامی نیز مهمترین راهبردهای بنیادین در نقش رهبران جوامع اسلامی در سعادت و عزت امت هاست که بی اعتنایی به آن از ناحیه رهبران به ذلت امت ها منجر می شود.

کلیدواژه ها

نقش رهبران، عزت یا ذلت جوامع اسلامی، اسلام مقتدر، استکبارستیزی و الگوی پیشرفت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.